ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύσημα Τζεντιλόνι στην Ελλάδα: Είναι σε ισχυρότερη θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις

Εύσημα Τζεντιλόνι στην Ελλάδα: Είναι σε ισχυρότερη θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί, απένειμε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι

Σε ομιλία του στη Βουλή, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επεσήμανε πως «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα και βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις».

Υπογράμμισε δε, ότι η απειλή του Grexit δεν υπάρχει ούτε ως σκιά που απειλεί την Ελλάδα ή το ευρώ.

Ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η χώρα θα ανταπεξέλθει στις δυσκολίες εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα διεκδικεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο στην κατεύθυνση μείωσης φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Ανοιχτό παράθυρο» για τη μείωση των πλεονασμάτων

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τις οποίες τέθηκε - από ελληνικής πλευράς - το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «μεγάλη πρόοδο» της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας πως «είμαστε μια κυβέρνηση η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και έχουμε υπάρξει απόλυτα αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ενημερώνοντας τους συνομιλητές μας ότι θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Αλλά στη διάρκεια του έτους, σύντομα και χωρίς καθυστέρηση, αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021. Πιστεύω, ότι αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό και χαίρομαι που και εσείς το αναγνωρίσατε και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη εκτιμώντας πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης», τόνισε ωστόσο, πως η απόφαση θα παρθεί από το Eurogroup, με την προϋπόθεση ότι η «Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων -έχετε πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία, στο σύνολό τους- και πιστεύω ότι με αυτή τη δυναμική η συζήτηση γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική για αυτό».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις προοπτικές της καθώς σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από τομείς. Υπογραμμίστηκαν οι θετικές εξελίξεις και στο δημοσιονομικό πεδίο, οι οποίες αποτυπώνονται στην αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές καθώς και στις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

2839152

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο μια σειρά από ζητήματα προτεραιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η χώρα μας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Green Deal που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητήθηκαν δράσεις τις οποίες αναμένεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 και του βασικού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας μας να εργαστεί προς μία περισσότερο «πράσινη οικονομία» στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε τη σημασία της Επαρκούς χρηματοδότησης για μια δίκαιη μετάβαση των περιοχών παραγωγής άνθρακα και λιγνίτη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η συνάντηση Χρήστο Σταϊκούρα - Τζεντιλόνι

Ο Πάολο Τζεντιλόνι είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν τις προκλήσεις και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, αφού ευχαρίστησε τον συνομιλητή του για τις «χρήσιμες, ειλικρινείς και παραγωγικές» συναντήσεις που είχαν έως σήμερα.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις – γεωπολιτικές εντάσεις, Brexit, ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κτλ. – και διαμήνυσε πως «η συλλογική απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, όπως είχα την ευκαιρία και πρόσφατα δημόσια να αναπτύξω, πρέπει να είναι μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αποτελεσματική Ευρώπη, με ενισχυμένη αλληλεγγύη, καλύτερο οικονομικό συντονισμό, κοινή επενδυτική κατεύθυνση, επαρκή εργαλεία και πόρους για την αντιμετώπιση ανισορροπιών, και συγκεκριμένους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης».

«Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται, κυρίως:

1ον. Η ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία.

Δημοσιονομική πολιτική η οποία μπορεί και πρέπει να υποβοηθήσει την υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προκειμένου να επιτυγχάνονται τόσο δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, μετά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του υφιστάμενου πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας, όπως προτάθηκε χθες και από τους αρμοδίους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2ον. Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Μια δυναμική, πλήρης και ανθεκτική Ένωση αποτελεί το καλύτερο μέσο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την πραγματική σύγκλιση στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου, για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Η προώθηση του Δημοσιονομικού Μέσου για τη Σύγκλιση και την Ανταγωνιστικότητα μπορεί να συμβάλλει στη χρηματοδοτική στήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης, για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία.

3ον. Η προώθηση της ένωσης των χρηματαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

Για την τελευταία, υπολείπεται η δημιουργία και λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγύησης Καταθέσεων, πλήρους αμοιβαιοποίησης.

Δυστυχώς, αν και κατά τα τελευταία έτη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των τραπεζικών κινδύνων, αυτή δεν έχει συνοδευτεί από ανάλογη πρόοδο στον επιμερισμό του ρίσκου. Απαιτείται η συνέχιση των συζητήσεων, με στόχο τη συμφωνία σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής της κρίσιμης μεταρρύθμισης.

4ον. Η μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη.

Στρατηγική που θέτει φιλόδοξους στόχους, για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050.

Στρατηγική που θα πρέπει όμως παράλληλα να διασφαλίζει ότι όλοι θα μπορούν να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, καθώς και ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις περιφέρειες που θα πληγούν από τη μετάβαση», τόνισε ο υπουργός.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ενότητα εντός των ευρωπαϊκών κόλπων και εξήγησε πως «για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι, με ταχύτητα και καλύτερο συντονισμό, μακριά από λαϊκισμούς και ελιτισμούς» .

2839146

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

«Η Ελλάδα, ως μέλος του πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης, μπορεί να συμβάλλει, ενεργά και δυναμικά, προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα και τόνισε πως η χώρα «επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση υλοποιεί μεταρρυθμίσεις. Επιτυγχάνει στόχους. Ολοκληρώνει, έγκαιρα και με επιτυχία, τις αξιολογήσεις της, και το ίδιο εκτιμούμε και για την 5η αξιολόγηση που επίκειται. Ενισχύει την εμπιστοσύνη σε θεσμούς. Υπηρετεί την αναπτυξιακή διαδικασία. Ωθεί την οικονομία σε θετική δυναμική. Δυναμική η οποία σταθεροποιείται, βελτιώνεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ