ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος κυβέρνησης - Τσίπρα για τη λιποθυμία της μαθήτριας λόγω πείνας

Πόλεμος κυβέρνησης - Τσίπρα για τη λιποθυμία της μαθήτριας λόγω πείνας
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την λιποθυμία μιας μαθήτριας στην Ηλεία λόγω πείνας και τις αιχμές που ο ίδιος άφησε κατά της κυβέρνησης.

«Η “πολιτική του μαγκαλιού”, δηλαδή η πιο χυδαία μικροπολιτική εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανέχειας, έχει ονοματεπώνυμο:Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας.

Και πρόσθεσε: «Στο ψέμα και στη χυδαιότητα, απαντά η πραγματικότητα. 1η Αλήθεια: Η μαθήτρια που “χρησιμοποίησε” ο κ. Τσίπρας δεν ήταν μαθήτρια Δημοτικού. Και το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων αφορά μόνον τα Δημοτικά Σχολεία. 2η Αλήθεια: Παραδώσαμε περισσότερα γεύματα, σε περισσότερα σχολεία, με μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών, από ό,τι μέχρι πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ. 3η Αλήθεια: Στριμωγμένος ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και στην αποδοκιμασία ακόμη και των ψηφοφόρων του, ψάχνει σωσίβιο. Μάταια».

«Η “στροφή στη σοσιαλδημοκρατία” σκοντάφτει στον λαϊκισμό των μαγκαλιών και στα “συντροφικά μαχαιρώματα”», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Στον Στέλιο Πέτσα ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Οι τρεις «αλήθειες» του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μας δημιουργούν ισάριθμες απορίες:

1η απορία: Η μοναδική απάντηση της Ν.Δ. στην περίπτωση λιποθυμίας μιας μαθήτριας από ασιτία είναι πως φοιτούσε σε Γυμνάσιο και όχι σε Δημοτικό;

2η απορία: Υπάρχει κάποιος άριστος στην κυβέρνηση που να έχει την ικανότητα να συγκρίνει στοιχεία; Αν όχι, τότε να βοηθήσουμε. Πέρυσι (σχολικό έτος 2018-2019), στις αρχές Φεβρουαρίου προσφέρονταν ημερησίως 115.267 σχολικά γεύματα. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια η κυβέρνηση ανακοίνωσε, προσφέρονται 111.066 γεύματα ημερησίως, ενώ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να προσφέρονται 185.000. Αλλά η Ν.Δ. ούτε έτοιμες πολιτικές δεν είναι ικανή να εφαρμόσει.

3η απορία: Πώς είναι δυνατόν όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως οι ζωές μικρών παιδιών, να απαντάτε με επιχειρηματολογία που αντλήσατε από απογευματινή εφημερίδα, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως το μόνο σας άγχος είναι να κάνετε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ;», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Τσίπρας: Στίγμα για τη χώρα η λιποθυμία από την πείνα

Σε πολλά σχολεία δεν δίνονται γεύματα λόγω προσφύγων εταιρειών κατά του διαγωνισμού που έκανε το υπουργείο Εργασίας. Το ζήτημα πια μπήκε στην κεντρική πολιτική ατζέντα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σχετική ανάρτηση το Facebook, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι:

«Με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα έπρεπε να διανέμονται καθημερινά 185.000 σχολικά γεύματα σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Αντ' αυτού όμως, γινόμαστε ξανά μάρτυρες τραγικών περιστατικών που αποτελούν στίγμα για τη χώρα, όπως η λιποθυμία από την πείνα μιας μικρής μαθήτριας στο σχολείο της στην Ηλεία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι: «Το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν είναι να βολέψει μετακλητούς και να αλλάξει τους εργασιακούς νόμους για να κερδίζουν περισσότερα οι εργοδότες και οι βιομήχανοι. Ωστόσο, αποδεικνύεται παντελώς ανίκανο να διευθετήσει στοιχειώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όταν πρόκειται για κοινωνικές παροχές, όπως ομολόγησε μέσω διαρροών χθες το Υπουργείο Εργασίας».

Ανέφερε επίσης ότι:

«Αποτέλεσμα: Το 30% των σχολικών γευμάτων δεν έχουν ακόμη δοθεί, ενώ και ο προϋπολογισμός γι' αυτά, έχει ήδη περικοπεί στο μισό».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: «Όσο, λοιπόν, και να μας βομβαρδίζουν με ψεύτικες υποσχέσεις για "ευημερία και ανάπτυξη για όλους", ο λαός μας ξέρει ότι ανάπτυξη με παιδιά να λιποθυμάνε από τη πείνα στα σχολεία, δεν υπάρχει. Και οι χιλιάδες γονείς που σήμερα βλέπουν να έχουν κοπεί τα σχολικά γεύματα, που επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πραγματικότητα, καταλαβαίνουν τη διαφορά. Και κυρίως καταλαβαίνουν ποιος πραγματικά νοιάζεται για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη και ποιος μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα».

Τι λέει το υπουργείο

Υπενθυμίζεται ότι χτες κύκλοι της υφυπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου είχαν παραδεχτεί ότι το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων παρουσιάζει «καθυστερήσεις στη σύναψη των συμβάσεων, λόγω κωλυμάτων που σχετίζονται με τις διοικητικές διαδικασίες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με ορισμένες ασάφειες της προκήρυξης, η οποία είχε δημοσιευθεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, οδήγησε έναν σημαντικό αριθμό συμβάσεων και αναδόχων στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία ανέστειλαν την εκτέλεση του προγράμματος, μέχρι την οριστική εκδίκαση των υποθέσεων».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εκτέλεση του προγράμματος έχει ως εξής:

Σε 50 τμήματα από τα 74 υλοποιείται το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ενώ 24 τμήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Οι κύκλοι της κ. Μιχαηλίδου ανέφεραν επίσης ότι φέτος το πρόγραμμα παρουσιάζεται ενισχυμένο, καθώς, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχαν σε αυτό 877 σχολικές μονάδες έναντι 839 σχολικών μονάδων το 2019 (δηλαδή 38 μονάδες περισσότερες), ενώ διανέμονταν καθημερινά 111.066 γεύματα, δηλαδή 5.275 περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχε το 84,5% των μαθητών των σχολείων που εντάσσονταν στο πρόγραμμα έναντι 76,08% το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ