ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρασινίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ – Η «συναισθηματική» τοποθέτηση Τσίπρα στην ΠΓ

«Πρασινίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ – Η «συναισθηματική» τοποθέτηση Τσίπρα στην ΠΓ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τίμησε τις παραδόσεις του κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες, μετά τη «θύελλα» της εσωκομματικής σύγκρουσης, έρχεται η νηνεμία της «συνθετικής απόφαση των οργάνων».

Η απόφαση της ΠΓ μπορεί να ερμηνευτεί από όλες τις πλευρές ως «επιτυχία», αναλόγως με τα μέτρα σύγκρισης και τις προσδοκίες.

Τον τόνο της σύγκλισης τον έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο άνοιγμά του. Σύμφωνα με μέλος του οργάνου, «ήταν η πιο συναισθηματική τοποθέτηση του Αλέξη μέχρι σήμερα». Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας ότι «έχω κάνει λάθη, έχουμε όλοι κάνει λάθη» και κάλεσε τους συντρόφους τους σε ενωτική πορεία με ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ τους. Τον τόνο Τσίπρα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Οι διαφωνίες καταγράφηκαν με σαφήνεια αλλά χωρίς «κορώνες».

Το όνομα

Ως προς την αλλαγή του ονόματος, απομακρύνεται το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος. Ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κ. Τσίπρας έκανε πίσω στο δημοψήφισμα, ενώ η ενιαία αντιπολίτευση δέχτηκε τη «μίνι» αλλαγή του ονόματος. Προς ώρας είναι πιο πιθανό ένα όνομα που να παραπέμπει στην οικολογία όπως το ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία, παρά το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Φεβρουαρίου το CNN Greece είχε γράψει: «Δεν έχει διαφύγει της προσοχής των προσεκτικών παρατηρητών ότι κορυφαία στελέχη της ενιαίας αντιπολίτευσης δεν εκφράζουν διαφωνία με αυτή καθαυτή την προσθήκη, αλλά με τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος τις παραμονές του συνεδρίου. Ενδεχομένως, η αποτύπωση στον τίτλο της «οικολογικής διάστασης» του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να διευκολύνει τις συγκλίσεις.»

Οι αποφάσεις

Ο κ. Τσίπρας είπε στην τοποθέτησή του ότι χρειάζονταν 2-3 μικροαλλαγές στο Καταστατικό, κάτι που ασφαλώς δεν ενθουσίασε μερίδα των πασοκογενών που είχαν ζητήσει μείζονες αλλαγές. Σε ό,τι αφορά το συνέδριο:

  1. Δεν πρόκειται να υπάρξει ποσόστωση στους σύνεδρους για τα νέα μέλη –την ποσόστωση την είχαν ζητήσει οι προεδρικοί.
  2. Θα υπάρξουν αριστίνδην σύνεδροι από την Προοδευτική Συμμαχία (όπως είχαν ζητήσει οι προεδρικοί), αλλά σε χαμηλό ποσοστό 5% (250 στους 5.000), όπως ήθελε η ενιαία αντιπολίτευση.
  3. Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία. Την ποσοτικοποίηση της ποσόστωσης για την Προοδευτική Συμμαχία την είχαν ζητήσει οι προεδρικοί.
  4. Διευκολύνεται η εγγραφή των νέων μελών, όπως είχαν ζητήσει οι προεδρικοί. Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο. Οι κάρτες θα παραληφθούν έως τις 17 Απριλίου και η εκλογή των συνέδρων θα γίνει 2-4 Μαΐου. Δηλαδή, οι εγγραφές σταματάνε 15 μέρες πριν την ψηφοφορία, ρύθμιση που είναι πιο κοντά στις θέσεις της ενιαίας αντιπολίτευσης.
  5. Όσοι όμως έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι τις 17 Απριλίου θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν. Αυτό πρακτικά ακυρώνει το αίτημα της ενιαίας αντιπολίτευσης για κάποιου είδους αυτοπρόσωπη παρουσία στις οργανώσεις πριν την ψηφοφορία.

Ο απολογισμός

Εν ολίγοις, ο κ. Τσίπρας πετυχαίνει να προχωρήσει το σχέδιο του για μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο και άνοιγμα τόσο στο επίπεδο της βάσης όσο και της ηγετικής ομάδας. Από την άλλη, η ενιαία αντιπολίτευση καταγράφει ισχυρή παρουσία στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ».

Αύριο συνεδριάζει εκ νέου η ΠΓ με αντικείμενο συζήτησης το κείμενο Δραγασάκη-Δρίτσα-Μπαλτά για τον απολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το Σαββατοκύριακο θα γίνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙZΑ και στις 23/2 συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ