ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Η επίταξη με ΠΝΠ αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης

Μηταράκης: Η επίταξη με ΠΝΠ αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Αναβολή της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου αποκάλυψε πως θα ζητήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά από τη θύελλα που ξέσπασε από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως το μέτρο της επίταξης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί μετά από τα επεισόδια στη Μόρια.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθήσαμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, επανέλαβε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών. «Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης» είπε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους».

Στόχος της κυβέρνησης, όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του κ. Μηταράκη, είναι από τον Ιούλιο να έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες -οι μισοί από τους 40.000 που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά.

Δεδομένου ότι τα κέντρα κράτησης θα έχουν δυναμικότητα 20.000 κλινών, θα πρέπει να φύγουν από τα νησιά επιπλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία είτε θα κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.



Αναφορικά με τα κλειστά κέντρα, ο υπουργός τόνισε πως όλοι οι νεοαφιχθέντες θα κρατούνται για 25 μέρες, όπως προβλέπεται από το νόμο. Στόχος είναι μέσα στις 25 αυτές ημέρες να έχει εκδοθεί και η απόφαση για τη χορήγηση ή όχι ασύλου.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παραμονής σε αυτά, ο κ. Μηταράκης είπε ότι κάποιοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω το μεσημέρι και το απόγευμα με σχετική άδεια, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ