ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης για προσφυγικό: Η λογική της αποτροπής είναι αφελής και επικίνδυνη

Χαρίτσης για προσφυγικό: Η λογική της αποτροπής είναι αφελής και επικίνδυνη
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Την εκτίμηση ότι η λογική της αποτροπής που εξασκεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό «είναι αφελής και επικίνδυνη» εξέφρασε ο Αλέξης Χαρίτσης, καλώντας παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία να αφήσει στην άκρη τον «εθνολαϊκισμό», καθώς η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική τόσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προεκλογικά καλλιέργησε κλίμα ξενοφοβίας στις τοπικές κοινωνίες.

«Ως κυβέρνηση αντί να βρει ρεαλιστικές λύσεις και να πιέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική παραβιάζοντας συστηματικά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η σύνδεση του προσφυγικού με θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι επικίνδυνη, τόσο για το προσφυγικό όσο και για τις σχέσεις μας με την Τουρκία». Κάλεσε δε την κυβέρνηση της ΝΔ «να αφήσει επιτέλους στην άκρη τον εθνολαϊκισμό, καθώς η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική και απάνθρωπη, τόσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».

«Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας για αποσυμφόρηση των νησιών και ενίσχυση των δόμων και της υπηρεσίας άσυλου με προσωπικό. Κλιμάκιο βουλευτών μας ήδη συναντήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς και σύντομα θα λάβουμε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και θα συναντηθούμε με κόσμο στο πεδίο», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο βουλευτής Μεσσηνίας απάντησε πως «θα προχωρήσουμε στην κατάθεση πρότασης νόμου για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας».

«Καταφέραμε ως κυβέρνηση», υπενθύμισε, «να προστατευτούν οι συμπολίτες μας από φαινόμενα όπως μαζικοί πλειστηριασμοί, εξώσεις και κοινωνική ένταση, όπως συνέβη αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα και ενώ βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, σπεύδουν υπουργοί της κυβέρνησης να προδικάσουν ότι δεν θα υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου».

«Δεν θα αφήσουμε την κοινωνία έρμαιο των ορέξεων τραπεζών και funds», ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης.

«Ευελπιστούμε ότι και άλλες δυνάμεις θα συναινέσουν στη διαμόρφωση ενός πλατιού μετώπου για την προστασία της πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε.

Αναφερθείς στα εργασιακά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «είναι ένα ζήτημα κρίσιμο για εμάς, που φανερώνει ακριβώς πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να ξηλώσει το πλέγμα προστασίας της εργασίας που με τεράστια προσπάθεια δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να βλέπουμε συνεχώς περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας», τόνισε.

«Ως κυβέρνηση δεσμευθήκαμε για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού» υπενθύμισε. «Απαντώντας σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, υπόσχεση που φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες. Οφείλαμε να επαναφέρουμε το ζήτημα καταθέτοντας τη σχετική πρόταση νόμου».

«Είναι ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης για τη χώρα μας αλλά και ένα ζήτημα ανάπτυξης. Είδαμε πόσο έλειψαν από την αγορά τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στα ζητήματα της υγείας δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση επιλέγει της ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας μέσω της πλήρους υποβάθμισής της. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική, κάτι που ομολογείται ακόμη και από γιατρούς και συνδικαλιστές που ανήκουν στο χώρο της ΝΔ. Έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό και βασικά φάρμακα και κλείσιμο κλινικών».

«Είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ να προχωρήσει στρατηγικά σε αυτή την υποβάθμιση προκειμένου να ανοίξει το δρόμο σε ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ