ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Επιτροπή: Προσκόμματα από δύο προστατευόμενους μάρτυρες

Προανακριτική Επιτροπή: Προσκόμματα από δύο προστατευόμενους μάρτυρες
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Προσκόμματα στην κατάθεση τους στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου βάζουν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Με επιστολές τους προς τα μέλη της επιτροπής, η μεν «Αικατερίνη Κελέση» δηλώνει πως δεν επιθυμεί να καταθέσει ενώ ο «Μάξιμος Σαράφης» ζητά να εξεταστεί με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του και τη φωνή του.

Ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» στην επιστολή του εκφράζει φόβους διαρροής των στοιχείων της ταυτότητάς του και οτι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τον ίδιο και τη οικογένεια του. Παράλληλα, εκφράζει φόβους για αντίποινα στο ενδεχόμενο αποκάλυψης της ταυτότητας του. Κάνει δε, γνωστό ότι στις 4 Δεκεμβρίου κατέθεσε στον αντιεισαγγελέα κ. Σοφουλάκη με τεχνικά μέσα, ζητώντας να να γίνει το ίδιο και στην κατάθεση του στην Επιτροπή.

Η «Αικατερίνη Κελέση» που αρνείται να καταθέσει με πηγές της Επιτροπής να αναφέρουν ότι μπορεί να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή της, επικαλείται ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρέωση της εμπιστευτικότητας και ζητά ανάκληση της κλήτευσης της.

Μάλιστα, την επιστολή της την έχει στείλει στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων, τον αντιεισαγγελέα κ. Σοφουλάκη, την Ελένη Τουλουπάκη και την αρμόδια επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν, ωστόσο, ότι δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του μάρτυρα ο τρόπος κατάθεσής τους.

Όλες οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, σήμερα, στις 15:00, προκειμένου να λάβουν απόφαση τα μέλη της για την εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, που έχει προγραμματιστεί για αύριο και μεθαύριο.

Για σήμερα ειναι προγραμματισμένο να καταθέσει η πρώην αντεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου η οποία είχε καταγγείλει στις 10/4/2017 ότι η προαγωγή της κ. Τουλουπάκη ήταν προϊόν μεθοδεύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ