ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση Δένδια μετά την πρωτοβουλία ΕΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Ικανοποίηση Δένδια μετά την πρωτοβουλία ΕΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη
ΙΝΤΙΜΕ NEWS / © European Union

Θετικά αποτίμησε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την απόφαση της Ε.Ε. για την ανάπτυξη ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο, με σκοπό την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη από θαλάσσης και αέρος.

«Η Ελλάδα δήλωσε ξανά αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια, κατ’ αρχήν με μέσα, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη θα χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Δένδιας από τις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για τη συνάντηση που συμμετείχε το πρωί και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ιταλού ομολόγου του, Λουίτζι Ντι Μάιο, για θέματα που αφορούν τη διεύρυνση στα Βαλκάνια, με την παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

«Εκεί, τοποθετήθηκα εκ μέρους της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεύρυνση, αλλά βεβαίως θα πρέπει και η αλβανική πλευρά να τηρήσει την τεθείσα αιρεσιμότητα (conditionalities)», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να παραστεί στην εκδήλωση των δωρητών που βοηθούν την Αλβανία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου χρόνου.

Διαβάστε επίσης
Συστήνεται δύναμη επιτήρησης για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Στην εκδήλωση αυτή, όπως έκανε γνωστό, υπενθύμισε ότι κατ’ εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ο πρώτος υπουργός που επισκέφθηκε την Αλβανία λίγες ώρες μετά το σεισμό και ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει βοήθεια στην Αλβανία και στον αλβανικό λαό.

Έγκριση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξει αποστολή στις λιβυκές ακτές με στόχο να εμποδισθεί η παράδοση όπλων στους εμπολέμους στη χώρα αυτή, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ θα αναπτύξει πολεμικά πλοία στη ζώνη ανατολικά της Λιβύης για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων, όμως αν αυτή η αποστολή προκαλέσει συρροή σκαφών με μετανάστες, θα σταματήσει», διευκρίνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είχε δηλώσει επίσης πως οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μια νέα αποστολή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η απόφαση περιλαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες ότι η παρουσία ευρωπαϊκών πλοίων στη Μεσόγειο θα είναι ένας παράγοντας που θα αυξήσει τις προσπάθειες των επίδοξων μεταναστών να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λιβύη.

Όπως δήλωσε ο κ. Ντι Μάιο, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, καθώς και η υπόσχεση να ανασταλούν οι ναυτικές επιχειρήσεις, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θεωρεί σημαντικό το ότι η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλλει πλέον η ίδια το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη από θαλάσσης και αέρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κράτη της περιοχής που το παραβιάζουν, χρησιμοποιώντας τη διαδρομή νοτίως της Κρήτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ