ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Άρειο Πάγο αντιπροσωπεία της Προανακριτικής για τις κουκούλες

Στον Άρειο Πάγο αντιπροσωπεία της Προανακριτικής για τις κουκούλες
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙNTIME

Ρελάνς στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής που μετέβη στις 14:00 το μεσημέρι στον Άρειο Πάγο προκειμένου να ενημερώσει τον εισαγγελέα του, Βασίλη Πλιώτα, για όλες τις εξελίξεις και τα πραγματικά περιστατικά και να θέσουν τρία θέματα: 

  • Να κρίνει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.
  • Να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να συνεργαστεί με την Προανακριτική Επιτροπή.
  • Να ζητήσουν να εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» στα πρότυπα της εξέτασης τους από τον αντιεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη.

Είναι σαφές ότι μετά την απάντηση του επόπτη Διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσου για τον τρόπο εξέτασης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, τα κόμματα επανακαθορίζουν τη στάση τους. Αν και «διαβάζουν» διαφορετικά την απάντηση Μπρακουμάτσου, η πλειοψηφία εστιάζει στην αναφορά του περί αποκλειστικής αρμοδιότητας της Προανακριτικής Επιτροπής σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει ότι ο επόπτης Διαφθοράς παραπέμπει σαφώς στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα, όλοι ζητούν να γίνει η κατάθεση των δύο μαρτύρων.

Εισαγγελία διαφθοράς: Δεν βγαίνουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε:

Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν. Με υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα.

Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο. Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Σπύρος Λάππας, είπε:

Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου φέρεται να δήλωσε:

Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ.Σοφουλάκη.
Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερωτημά μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ αυτού.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, τοποθετήθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, που είπε, σύμφωνα με πληροφορίες:

Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Η Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του.

Κατά συνέπεια, η προγραμματισμένη για σήμερα κατάθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου αναβάλλεται για την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ