ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Η Προανακριτική δεν διαπραγματεύεται με τους μάρτυρες

Πλεύρης: Η Προανακριτική δεν διαπραγματεύεται με τους μάρτυρες
INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για τις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι η επιστολή την οποία έστειλε ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», στην οποία αναφέρει ότι θα καταθέσει μόνο με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, δεν είναι νέο δεδομένο, «γιατί όταν καλέσαμε τον κ. «Σαράφη» αυτό το αίτημα υπέβαλε το οποίο απορρίφθηκε από τα κόμματα».

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Ant1, σε εκείνους δεν έχει έρθει κάποια επιστολή και η αστυνομία τους έχει ενημερώσει τηλεφωνικά, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα έχει ήδη κριθεί και η προανακριτική δεν διαπραγματεύεται με τους μάρτυρες.

«Εμάς τηλεφωνικά μας έχει ενημερώσει η αστυνομία δεν έχει έρθει κάποια επιστολή. Θεωρώ ότι το θέμα αυτό έχει κριθεί και σε κάθε περίπτωση η προανακριτική με το ρόλο του εισαγγελέα δεν διαπραγματεύεται με τους μάρτυρες. Μιλάει με τους θεσμούς. Πήγαμε στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, ζητήσαμε να εξεταστεί όπως ο κ. Σοφουλάκης. Ο αντιεισαγγελέας του Άρειου Πάγου κ. Σοφουλάκης προφανώς ξέρει το νόμο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην κ. Τουλουπάκη σημείωσε:

«Ζητήσαμε η κ. Τουλουπάκη να μας στείλει έγγραφα που δεν μας στέλνει, παρόλο που ο αντιεισαγγελέας κ. Ζαχαρής της έχει πει ότι είναι υποχρεωμένη να μας τα στέλνει. Με αυτές τις συνθήκες είπαμε να εξετάσουν αρμόδιοι εισαγγελείς αν και εφόσον πληρούν πλέον οι προστατευόμενοι μάρτυρες με αυτή την άρνησή τους, τις προϋποθέσεις».

«Εμείς ακόμα και να τον βλέπαμε τον άνθρωπο, δεν θα μπορούσαμε ούτε να το αξιολογήσουμε αυτό στο πόρισμά μας. Μας είναι αδιάφορος ο κ. "Σαράφης". Όμως όταν ένας αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον εξέτασε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, εμείς λέμε να τον εξετάσουμε γιατί προφανώς αυτός ο τρόπος είναι ο νόμιμος. Φανταστείτε οποιοσδήποτε έρχεται στην επιτροπή να βάζει τους όρους που ο ίδιος επιθυμεί. Και η κ. "Κελέση" έχει αρνηθεί να έρθει και τελείως», διευκρίνισε, επισημαίνοντας παράλληλα πως «υπάρχουν νόμοι σε αυτή τη χώρα», οι οποίοι πρέπει «να εφαρμοστούν».



Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Δεν σας κάνει εντύπωση ότι τα 4 από τα 5 κόμματα που μετέχουν καταρχήν θέλουν να εξετάσουν τους μάρτυρες γιατί ούτως ή άλλως είναι στη λίστα με τους προστατευόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους είχε στη λίστα. Η ΝΔ έχει την πιο μετριοπαθή άποψη από αυτά τα τέσσερα κόμματα. Εάν ο Άρειος Πάγος μας πει θα τους εξετάσετε με αυτό τον τρόπο, όποιον τρόπο μας υποδείξει ο Άρειος Πάγος θα τους εξετάσουμε».

«Εμένα σαν Θ. Πλεύρη τουλάχιστον θέλω να μου απαντήσει στις 73 αντιφάσεις που έχω επισημάνει στις καταθέσεις του κ. "Μάξιμου Σαράφη". Αυτό για εμένα είναι σημαντικό», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας:

«Και εμένα μου κάνει εντύπωση στην Ελλάδα σήμερα να συζητάμε το ότι αν ένα εισαγγελικό όργανο όπως είναι η προανακριτική επιτροπή έχει νόμιμα εντάλματα βίαιης προσαγωγής, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε προχθές ότι είναι παράνομα και προέκυψε από τις απαντήσεις που μας δώσανε ότι είναι νόμιμα. Και να μην εκτελούνται νόμιμα εντάλματα βίαιης προσαγωγής για προστατευόμενο μάρτυρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ