ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Κάλεσμα Μηταράκη στους δημάρχους των νησιών για το κλείσιμο των hotspots

Προσφυγικό: Κάλεσμα Μηταράκη στους δημάρχους των νησιών για το κλείσιμο των hotspots
INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τους δημάρχους και προέδρους των τοπικών συμβουλίων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου καλεί ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ομάδα εργασίας για τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια, το Βαθύ και τη ΒΙΑΛ.

Η εν λόγω ομάδα εργασίας -σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- αναμένεται να ορίσει τις διαδικασίες κλεισίματος των χώρων, εκκένωσής τους από τους διαμένοντες αιτούντες άσυλιο, καθαρισμού και αναμόρφωσης των εκτάσεων, ώστε να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η ομάδα εργασίας θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Μάρτιο και θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της έως τα τέλη Απριλίου.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δραστική αποσυμφόρηση των νησιών, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων.

«Ζητήσαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό»: Σε αναβρασμό τα νησιά για τις νέες δομές προσφύγων

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή, οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου -έπειτα από κοινή σύσκεψη- ομόφωνα απέρριψαν τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη δημιουργία νέας κλειστής δομής για τους αιτούντες άσυλο, ενώ ζητούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη δημιουργία κλειστού κέντρου μεταναστών.

Σε Μυτιλήνη και Χίο έχουν ήδη στηθεί ομάδες περιφρούρησης, προκειμένου να παρεμποδιστούν οι εργασίες για τη δημιουργία νέων δομών, στα σημεία που έχει επιτάξει η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ