ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Το απόγευμα καταθέτει τελικά η «Αικατερίνη Κελέση»

Προανακριτική: Το απόγευμα καταθέτει τελικά η «Αικατερίνη Κελέση»
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με την κατάθεση και του δεύτερου προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σήμερα το απόγευμα στις 18:00 κι όχι στις 13:00 όπως αρχικά ειχε προγραμματιστεί, κλείνει ο κύκλος των προστατευόμενων μαρτύρων

Κι αυτός ο μάρτυρας θα εξεταστεί απο αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη ΓΑΔΑ, μέσω ηλεκτρονικών μέσων μετάδοσης της αλλοιωμένης φωνής, χωρίς φυσική επαφή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε να ζητηθεί από την ΓΑΔΑ μεγαλύτερη αίθουσα έτσι ώστε να συμμετέχουν στην εξέταση όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας φέρεται να έθεσε θέμα αρμοδιοτήτων του προέδρου, Ιωάννη Μπούγα.

«Παραβιάζετε τα όρια των αρμοδιοτήτων σας και μετατρέπεστε σε εισηγητή. Χθες δε, σε "υπερεισηγητή". Μιλήσατε περισσότερο και από τους τρεις. Άλλα ούτε μια ερώτηση για τον Παπαγγελόπουλο. Στη σημερινή εξέταση Κελέση παρακαλώ να περιοριστείτε στα καθήκοντά σας και να μη διαρρέετε σε πέντε λεπτά τις ερωτήσεις που υποβάλετε και διαστρεβλωμένες τις απαντήσεις του εξεταζόμενου. Ζητώ να δοθούν τα πρακτικά στο Επιστημονικό Συμβούλιο για να αποφανθεί ποια είναι τα όρια των αρμοδιοτήτων σας», είπε σύμφωνα με πληροφορίες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η Επιτροπή ψήφισε υπέρ της πρότασης να σταλεί αίτημα στον κ. Ζαχαρή και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα κοινοποιηθεί στην Ελένη Τουλουπάκη, σχετικά με τα έγγραφα που «αρνείται» στα αποστείλει.

«Προσβλητική» φέρεται να χαρακτήρισε τη στάση της ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ.

Θ. Πλεύρης: Κατά την άποψή μου είναι προβληματική η θέση της κυρίας Εισαγγελέως. Ο κ.Ζαχαρής έχει απαντήσει για το αν θα πρέπει να στέλνει η κ.Τουλουπάκη. Δηλαδή η κ.Εισαγγελέας αγνοεί την εντολή Ζαχαρή όταν δεν την συμφέρει ενώ προηγουμένως την είχε ζητήσει. Εμείς σεβαστήκαμε απολύτως την άποψη του κ.Μπρακουμάτσου για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Δεν μπορεί η Εισαγγελέας να αρνείται να στείλει έγγραφα. Είναι προσβολή για το Σύνταγμα της Ελλάδος αυτό που κάνει.

Προτείνω να αποτανθούμε ξανά στον κ.Ζαχαρή που ήδη έχει τοποθετηθεί. Εμένα με ενδιαφέρει να έρθουν τα έγγραφα. Πρέπει να κάνουμε σαφέστατη αναφορά οτι η κα Τουλουπάκη αρνείται να συμμορφωθεί στις επιταγές του κ.Ζαχαρή.

Ι. Μπούγας: Η κ.Τουλουπάκη έχει επιλέξει να στείλει άλλο έγγραφο που επίσης αναγράφει οτι πρόκειται για εσωτερική χρήση. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Γίνεται επιλογή των εγγράφων που μας αποστέλλονται; Δεν μπορεί να γίνεται αυτό.

Δ. Μπιάγκης: Θεωρώ οτι η Επιτροπή μας πρέπει να κάνει νέο αίτημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να γνωμοδοτήσει εκ νέου. Η κα Τουλουπάκη επικαλείται το ίδιο νομικό καθεστώς για να στέλνει ή να μην στέλνει έγγραφα. Αυτή η κωλυσιεργία πρέπει να σταματήσει. Μαζί με το αίτημα ας επισυνάψουμε και το έγγραφο που είχε στείλει η κα Τουλουπάκη που μιλά για τον Μάξιμο Σαράφη. Να δει ο Άρειος Πάγος οτι η κα Εισαγγελέας κάνει επιλογές.

Σπ. Λάππας: Εγώ νομίζω οτι πρέπει να ζητήσουμε από την Εισαγγελία Διαφθοράς το σύνολο της δικογραφίας

Ι. Μπούγας: Μα αυτό κάνουμε κάθε φορά και εκείνη αρνείται να συμπεριλάβει όλα τα έγγραφα

Β. Κεγκέρογλου: Εμείς καταθέτουμε στην Επιτροπή επιπλέον αίτημα για αποστολή έξι συγκεκριμένων εγγράφων που αντάλλαξε η Εισαγγελία Διαφθοράς. Και σας εγχειρώ και τον αριθμό πρωτοκόλλου αυτών των κρίσιμων εγγράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ