ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Υπουργικό Συμβούλιο και συνάντηση Μητσοτάκη με Μουτζούρη

Προσφυγικό: Υπουργικό Συμβούλιο και συνάντηση Μητσοτάκη με Μουτζούρη
ΙΝΤΙΜΕ

Με στόχο η κυβέρνηση να προχωρήσει στο επόμενο βήμα του σχεδιασμού για το προσφυγικό συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ στις 17:00 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των νησιών που μαστίζονται από το πρόβλημα του προσφυγικού.

Κύριο θέμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκλεγμένους τοπικούς φορείς είναι να σταματήσουν οι αντιδράσεις στη Χίο και τη Μυτιλήνη για την κατασκευή κλειστών κέντρων υποδοχής όπως και τα επεισόδια.

Ως ένδειξη καλής θέλησης, η κυβέρνηση θα αποσύρει τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τη Χίο και τη Μυτιλήνη, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθούν επίσης εκτός του μεταναστευτικού και το θέμα του κοροναϊού, καθώς και άλλα νομοσχέδια προς ψήφιση όπως:

Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση.

Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για ζητήματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».

Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιλογή Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (Υπουργείο Δικαιοσύνης).

Συνάντηση με Μουτζούρη και δημάρχους

Σημειώνεται ότι σε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, αποφασίστηκε να κληθεί το απόγευμα της Πέμπτης ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, ώστε να γίνει μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του λόγο στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, έκανε λόγο για μερική απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ, διευκρινίζοντας πως κάποιες θα παραμείνουν, γιατί -όπως είπε- «μ' αυτή την έξαρση στο μεταναστευτικό δεν μπορούν να μείνουν τα νησιά χωρίς αστυνομικές δυνάμεις».

Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δίνουν μεγάλη σημασία στην αυριανή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, πρωτοβουλία η οποία θα αναληφθεί «για να πέσουν οι τόνοι» αλλά και «προκειμένου να κληθεί καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ