ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντοζαμάνης για κοροναϊό: Το κράτος δείχνει αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα

Κοντοζαμάνης για κοροναϊό: Το κράτος δείχνει αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ψυχραιμία συνέστησε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, με αφορμή το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

«Είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία να δώσει το παράδειγμα προς τους πολίτες να υπάρχει ψυχραιμία στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», είπε και συμπλήρωσε πως το κράτος διαχρονικά, έχει επιδείξει σοβαρότητα στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, ενώ έχει και εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, αναφέρθηκε στην πανδημία της γρίπης, την αντιμετώπιση με τον ιό SARS και τον Έμπολα πριν από χρόνια.

«Το κράτος αυτή τη στιγμή δείχνει αποτελεσματικότητα, δείχνει ετοιμότητα και είναι πολύ σημαντικό να δοθεί το μήνυμα ότι όλοι μαζί ενωμένοι και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε πως το κόμμα του στηρίζει τη λογική των έκτακτων μέτρων και επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα που συνδέει -όπως είπε- το προσφυγικό και τη δραματική εξέλιξη που έχει πάρει με την ιστορία του κοροναϊού.

«Πρέπει να καταλάβει ο κ. Πέτσας ότι δεν υπάρχουν ούτε κλειστές δομές ούτε κλειστά σύνορα για τους κοροναϊούς και ότι αυτή η θεωρία ότι έχουμε υγειονομικές βόμβες και θα μας διαφυλάξουν τα κλειστά κέντρα είναι μια λάθος γραμμή», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρηματολογώντας για τη χρησιμότητα των κλειστών κέντρων προσφύγων στα νησιά, ανέφερε:

«Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές. Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατον κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Και βασικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η κατασκευή των κλειστών δομών. Και αυτό είναι πρωτίστως προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Στην κατακλείδα της αναφοράς του, ο κ. Πέτσας συνέδεσε τη δημιουργία των κλειστών κέντρων με την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού, λέγοντας: «Με πυξίδα όλα αυτά τα πλεονεκτήματα των κλειστών δομών, η Κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου της. Το σχέδιο αυτό είναι προς όφελος της χώρας και κυρίως των τοπικών κοινωνιών».

«Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, γίνεται καλύτερα αντιληπτό από όλους, ότι θέματα όπως ο κορονοϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή, και όχι σε μία άναρχη ανοιχτή δομή που αποτελεί υγειονομική βόμβα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ