ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Μήνυση Κικίλια σε εφημερίδα για fake news

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Μήνυση Κικίλια σε εφημερίδα για fake news
KΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Την πρώτη μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η μήνυση κατατέθηκε κατά της εφημερίδας «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, που προκαλούν φόβο στον πληθυσμό, με σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς στη δημόσια υγεία της χώρας (άρθρο 191 ΠΚ).

Ο υπουργός Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η λήψη μέτρων κατά της διασποράς fake news.

«Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα λάβει, αν χρειαστεί, συγκεκριμένα μέτρα για αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και αυτό είναι ενάντια στο δημόσιο καλό. Τα θέματα υγείας είναι στο Σύνταγμά μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πανικοβάλλει τον κόσμο» είχε δηλώσει ο Βασίλης Κικίλιας.

Σχετικά με το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας, συνεργάτες του υπουργού Υγείας τονίζουν ότι «κανείς δε μπορεί να παίζει άθλια παιχνίδια δημοσιότητας, δημιουργώντας ανησυχία στον κόσμο».

«Όχι πανικός»

Σε εξέλιξη είναι το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κορωνοϊό, στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετέχει και ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε επιδημική φάση με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, την Πέμπτη (05/03/2020).

Επέμεινε δε στο γεγονός ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια από τα επιβεβαιωμένα, λόγω υποδιάγνωσης σε ήπια και ασυμπτωματικά περιστατικά, που όμως μεταδίδουν τον ιό. Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας. Η Αμαλιάδα, μάλιστα, έχει περάσει στη φάση ΙΙ, δηλαδή της εξάπλωσης του κορωνοϊό στην κοινότητα. Ωστόσο, «δεν θα γίνει καμιά καραντίνα η οποία δεν συστήνεται από κανέναν. Χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε ένας λαός πάρα πολύ δημοκρατικός, με πάρα πολλές ευαισθησίες και πρέπει να χειριστούμε και το θέμα του ιού με ψυχραιμία» τόνισε.

Ως προς τα μαθηματικά μοντέλα για την εξάπλωση του ιού, ο καθηγητής τόνισε ότι «δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού. Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δυο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών».

Το σίγουρο όμως είναι ότι η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό και τα κρούσματα, ακόμα κι αν είναι εκατοντάδες.

«Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Είναι 1.500.000 άνθρωποι. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ