ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Μεγάλα ερωτήματα για το Μητρώο ΜΚΟ

ΚΙΝΑΛ: Μεγάλα ερωτήματα για το Μητρώο ΜΚΟ
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τι ακριβώς συμβαίνει με το Μητρώο των ΜΚΟ;

Το ερώτημα τίθεται από τον Γιώργο Καμίνη και άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων οι οποίες στη συνέχεια εγκαταλείπονται από την ίδια την κυβέρνηση. Ακόμα χειρότερο είναι ότι δημιουργείται κλίμα το οποίο επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ακροδεξιοί.

Η τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε η τροπολογία για τη δημιουργία Μητρώου ΜΚΟ. Σύμφωνα με την τροπολογία, «στην Ελληνική Επικράτεια δραστηριοποιούνται ελληνικές και αλλοδαπές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Κρίνεται σκόπιμη και αναγκαία η σύσταση «Μητρώου Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», για την καταγραφή των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.»

Η πρόβλεψη της κυβέρνησης ήταν όσες ΜΚΟ δεν ανήκουν στο Μητρώο, να μη μπορούν να αναλάβουν κρατικά έργα για το προσφυγικό.

Οι προκηρύξεις

Η πραγματικότητα αποδεικνύεται όμως πιο περίπλοκη. Στην προκήρυξη που έκανε στις 19/2 η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής Υποδοχής και
Ασύλου για το έργο «Επιχορήγηση Φορέων για τη Λειτουργία Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για Ασυνόδευτους Ανήλικους 16 ετών και άνω», δεν μπαίνει ως όρος η εγγραφή στο Μητρώο ΜΚΟ.

Η προκήρυξη απευθύνεται σε

  • Εθνικές, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές συμπεριλαμβανομένων των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και των εποπτευόμενων φορέων τους)
  • Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας
  • Διεθνείς Οργανισμοί, που έχουν έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα
  • Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού (ΝΠΙΔ) μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδα.

Η ερώτηση Καμίνη

Στο θέμα αναφέρθηκε και με ερώτησή του στον Νότη Μηταράκη ο Γιώργος Καμίνης. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ ρωτάει τον υπουργό Μετανάστευσης:

  • Ποιοι νοούνται ως μέλη και συνεργάτες των ΜΚΟ που πρέπει να καταγραφούν;
  • Μέχρι πότε πρέπει να καταγραφούν;
  • Τι συμβαίνει με τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα;
  • Πόσοι υπάλληλοι έχουν τοποθετηθεί για τη στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας;

Το υπουργείο Μετανάστευσης απάντησε στον κ. Καμίνη ότι η αρμόδια υπηρεσία έχει μόλις έναν υπάλληλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ