ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Η κυβέρνηση υπεύθυνη για τα όσα συμβαίνουν στη Μυτιλήνη

Βούτσης: Η κυβέρνηση υπεύθυνη για τα όσα συμβαίνουν στη Μυτιλήνη
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ως υπεύθυνη για τα όσα το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά, κατήγγειλε την κυβέρνηση κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που επισκέπτεται το νησί, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις που είχαν με στελέχη της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «η κυβέρνηση είναι πολιτικά υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στο νησί».

Και σημείωσε πως πλέον «υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας από σειρά έκνομων ενεργειών». Όπως είπε «στη Μυτιλήνη δρουν ομάδες παρακρατικών, παραστρατιωτικών και παραθεσμικών που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με την Αστυνομία ούτε προφανώς και με την Εθνοφυλακή. Δρουν σε βάρος απλών πολιτών ελέγχοντας τους στο δρόμο, εμποδίζοντας την ελεύθερη επικοινωνία και συγκοινωνία, εκφοβίζοντας. Χτυπάνε δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε μη Κυβερνητικές οργανώσεις δρουν παρακρατικά παραστρατιωτικά παραθεσμικά».

Ο κ. Βούτσης είπε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει να καλύπτει τους παρακρατικούς, παρασταρατιωτικούς και παραθεσμικούς μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί υποστηρίζοντας πως τα όσα συμβαίνουν είναι έργο μονάδων εθνοφυλακής. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Καμπάνα κινδύνου για την έννομη τάξη και Δημοκρατία στο νησί» τόνισε ο κ. Βούτσης.

Επανέλαβε τέλος, τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Ελληνικά σύνορα.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιάννης Ραγκούσης, σημείωσε πως «από τη στιγμή που δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ζητήσει μετεγκατάσταση προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατεί στο μυαλό των κυβερνόντων το συμφέρον της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, των ομοϊδεατών του κ. Μητσοτάκη και όχι το συμφέρον της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως επίσημα λένε».

«Ζητάμε υπευθυνότητα από την κυβέρνηση. Αυτά που συμβαίνουν στο νησί της Λέσβου, δεν έχουν σχέση με το επίσημο ελληνικό κράτος. Είναι φαινόμενα άκρως ανησυχητικά, παρακρατικά φαινόμενα. Έχουμε στην πράξη τη δημιουργία μιας παρααστυνομίας, η οποία δρα και ενεργεί σαν άλλη αστυνομία, σαν ελληνικό κράτος. Και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι κόκκινη γραμμή για τη Δημοκρατία» επεσήμανε ο κ. Ραγκούσης.

Ο Πάνος Λάμπρου -μέλος της Πολιτικής Γραμματείας- τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτα άλλο αυτή της στιγμή από το να υπερασπίζεται τη νομιμότητα» ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση την παραβιάζει.

Ενώ, ο κ. Γιάννης Μπουρνούς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην «αποδοχή της Κυβέρνησης έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ να μετατραπεί η Μυτιλήνη, τα νησιά και όλη η Ελλάδα σε φυλακή της Ευρώπης για χιλιάδες πρόσφυγες.

Όπως σημείωσε απαιτείται άμεσα να ζητηθεί η σύγκλιση Συμβουλίου Κορυφής και να γίνει κατανοητό ότι θα υπάρχει βέτο της Ελλάδας σε αποφάσεις που απαιτείται ομοφωνία έως ότι εκπονηθεί και εφαρμοστεί πρόγραμμα διανομής του ζητήματος ισομερώς σε όλη την Ευρώπη». Ο κ. Μπουρνούς ζήτησε ακόμα την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις προκειμένου να κατασκευασθούν νέες κλειστές δομές στα νησιά.

Το απόγευμα, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μέρος σε ανοιχτή συζήτηση που οργανώνεται από την τοπική κομματική οργάνωση. Ενώ για αύριο Σαββάτο έχουν αποφασιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους αυτοδιοικητικών φορέων.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ