ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για το 1% της ανάπτυξης

Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για το 1% της ανάπτυξης
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, η οικονομία στο 4ο τρίμηνο του 2019 αναπτύχθηκε μόνο κατά 1%. Το γεγονός αποτέλεσε αφορμή για μια ειρωνική ανάρτηση στο Facebook του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Από ό,τι μαθαίνω ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2019. Μάλλον μου είπαν ψέματα γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η ΝΔ παρέλαβε 2.8%. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΝΔ δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν. Ένας πιο δύσπιστος από εμένα θα έλεγε ότι δεν είμαστε ακριβώς στη σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου 4% ανάπτυξη. Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος θα έλεγα ότι «Χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει», όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1.7%. Ή ότι η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη, όπως έγραφε όταν είχαμε 2.8%. Ή ότι «τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή με σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη. Επειδή δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος περιμένω εναγωνίως την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη».

Διαβάστε επίσης

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,9% η ανάπτυξη της Ελλάδος το 2019

Αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Το σχόλιο της κυβέρνησης

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχολίασαν τα υπουργεία Οικονομικών & Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υποστηρίζοντας ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι για την ανάπτυξη που είχε θέσει ο προϋπολογισμός. Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την ανάπτυξη τον οποίο είχε θέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά, την τελευταία πενταετία, που η πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται».

Τα δύο υπουργεία προσθέτουν ότι:

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύεται. Ένα τμήμα αυτής της ενίσχυσης κατευθύνεται στην αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και ένα τμήμα αξιοποιείται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Το 2ο εξάμηνο το 2019 πάνω από 660.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς την εφορία, πάνω από 430.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 149.000 δάνεια ρυθμίστηκαν επιτυχώς από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώνεται, η επιχειρηματικότητα άρχισε σταδιακά να χρηματοδοτείται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Συνεχίζουμε, παρά τους αυξημένους εξωγενείς κινδύνους, την προσπάθεια, ώστε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί, το ταχύτερο δυνατό, κατά τον καλύτερο τρόπο, στο πορτοφόλι των πολιτών».

Η ανταπάντηση

Στο θέμα επανήλθε ο κ. Τσακαλώτος με νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ήρθε η απάντηση που όλοι περιμέναμε από τα δύο Υπουργεία αρμόδια για την χάραξη οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι τόσο αναλυτική όσο θα περίμενε κανείς. Πάντως, ενημερωθήκαμε ότι έπιασαν το στόχο που είχαν βάλει στον προϋπολογισμό του 2020».

Ο κ. Τσακαλώτος προσθέτει ότι:

«Όντως σε αυτό έχουν δίκιο. Πέτυχαν (σχεδόν) τον απαισιόδοξο στόχο που έβαλαν για το 2019.

Ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 2,2% και το δεύτερο εξάμηνο μειώθηκε στο 1,6%.

Ξέχασαν, επίσης, να αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων στα εργασιακά και στα φορολογικά, που θα εξαφάνιζαν τις αγκυλώσεις του αντιαναπτυξιακού ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσαν σε τσουνάμι επενδύσεων που θα απογείωνε την ανάπτυξη.

Φαίνεται όμως πλέον ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις που ωφελούν το 1% φέρνουν ανάπτυξη 1% - και όχι 4% - για το υπόλοιπο 99%. Μάλλον αυτό είχαν

Η ανάρτηση Σταϊκούρα

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

«Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%. Υπερέβη, δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%. Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Ο κ. Σταϊκούρας προσέθεσε ότι: «Εάν ο κ. Τσακαλώτος ήταν περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο αλαζών και αμετροεπής, θα ερευνούσε τις εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε. Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011. Τέλος, θα του θυμίσουμε, έστω και εάν τον στεναχωρήσουμε, ότι στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω.»

«Βόηθα Παναγιά»

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε εκ νέου στον κ. Σταϊκούρα. Η ανακοίνωση του έχει ως εξής:

«Ο κύριος Σταϊκούρας στην απάντηση του με χαρακτηρίζει απρόσεκτο αλαζόνα και αμετροεπή. Κάνει δε όποια σύγκριση βρίσκει βολική για τον ίδιο και καταλήγει στο εκπληκτικό εύρημα ότι μετά από εννιά τρίμηνα ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ το ΑΕΠ είναι σε απόλυτο αριθμό υψηλότερο από ότι ήταν το 2011. Θέλω να πω στον προσεκτικό και μετρημένο υπουργό Οικονομικών ότι αν βασανίσει πολύ τα δεδομένα στο τέλος θα ομολογήσουν αυτό που θέλει. Γιατί αν με την ΝΔ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στο ότι το 2.8 είναι μεγαλύτερο του 1 ο διάλογος γίνεται κάπως δύσκολος. Μια ερώτηση μόνο: Όλα πάνε καλά και βάση σχεδίου ή κάτι πήγε λάθος; Γιατί αν αυτό είναι το σχέδιο, βόηθα Παναγιά.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ