ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Τα «παιχνίδια» του Ερντογάν, το μήνυμα Μητσοτάκη και οι επαφές στις Βρυξέλλες

Προσφυγικό: Τα «παιχνίδια» του Ερντογάν, το μήνυμα Μητσοτάκη και οι επαφές στις Βρυξέλλες
AP Photo/Burhan Ozbilici

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγεί την κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε χθες αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό την ώρα που το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του κατηγόρησε την Ευρώπη ότι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο και επιτρέπει την ποδοπάτηση του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, συνεχίζοντας το επικοινωνιακό σόου που έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που άνοιξε τα σύνορα, η Άγκυρα έκανε γνωστό το πρωί του Σαββάτου ότι απαγορεύει πλέον τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από το Αιγαίο λόγω επικινδυνότητας.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μεταδίδει πως ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει σε πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα.

Διευκρινίζεται δε, πως το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος αυτού:

«Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή».

Μητσοτάκης: Νεκρή η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας με ευθύνη Ερντογάν

Σε συνέντευξή του στο CNNi, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της και αυτό ακριβώς κάνει.

Για ακόμη μια φορά, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία για «εργαλοποίηση» των προσφύγων και μεταναστών, ξεκαθάρισε πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να εκβιαστεί και χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία με την Άγκυρα για το μεταναστευτικό.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα. Αυτό λέει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν τη Δευτέρα

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με «φόντο» την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ζήτησε, μάλιστα, την αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Άγκυρας για το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, λέγοντας πως δεν λειτουργεί και υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αναθεωρηθεί.

Αργότερα την Παρασκευή, έγινε γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η τουρκική Sabah γράφει στην αγγλική ιστοσελίδα της πως η επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες θα είναι ημερήσια και πως στην «ατζέντα» θα βρεθούν τρία σημαντικά ζητήματα: η άρση των περιορισμών βίζα για τους Τούρκους πολίτες στα ταξίδια τους στην Ευρώπη, το προσφυγικό αλλά και τροποποιήσεις στην τελωνειακή ένωση Ε.Ε. και Τουρκίας.

Η Ε.Ε. δεν θα υποκύψει σε απειλές

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ξεκαθάρισαν χθες κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησής τους πως δεν σκοπεύουν να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία πέραν των 6 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί το 2016.

Και αυτό, όπως διεμήνυσαν, επειδή η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε απειλές από την Άγκυρα, που ασκεί έντονες πιέσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Άσκησαν, μάλιστα, δριμεία κριτική στον Τούρκο πρόεδρο για την απόφασή του να εργαλειοποιήσει τον πόνο προσφύγων και μεταναστών για να εξυπηρετήσει την πολιτική του ατζέντα.

Όπως γράφει η εφημερίδα Financial Times, η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που πιέζει για μεγαλύτερη οικονομική στήριξη προς την Τουρκία, υπό το φόβο ότι η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια προσφυγική κρίση αντίστοιχη με αυτή του 2015. Μάλιστα, η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί ένα δισ. ευρώ από τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την Τουρκία. Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης.

«Δεν πρέπει να αντιδράσουμε στις τουρκικές πιέσεις που μας ασκούνται προσφέροντας περισσότερα χρήματα…» είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Τζόζεπ Μπορέλ, χαρακτήρισε τις απειλές του Ερντογάν έναν «απαράδεκτο τρόπο για να πιέσει για περισσότερη στήριξη».

Μάλιστα το βράδυ προχώρησε σε έκκληση προς πρόσφυγες και μετανάστες να μην πηγαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα: μην πηγαίνετε στα σύνορα. Τα σύνορα δεν είναι ανοικτά», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μήνυμά του προς τους μετανάστες έπειτα από τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε το μήνυμα ότι η Ευρώπη «δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου».

«Έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η πληθυσμιακή αυτή μετακίνηση έχει δημιουργηθεί και ενορχηστρωθεί από την Τουρκία. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους στο Ζάγκρεμπ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. τονίζουν:

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή ανησυχία της για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικές επιδιώξεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ