ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγκυρα για συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNNi: Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες

Άγκυρα για συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNNi: Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες
Presidential Press Service via AP Pool

«Πυρά» εξαπέλυσε εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνέντευξή του στο CNNi ο διευθυντής της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, που έκανε για ακόμη μια φορά λόγο για «χρήση θανατηφόρου βίας εναντίον των προσφύγων» από πλευράς της χώρας μας.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την κακομεταχείριση και τη χρήση θανατηφόρου βίας εναντίον προσφύγων από τους πράκτορες επιβολής του νόμου και ασφάλειας των συνόρων της χώρας αυτής», δήλωσε ο Αλτούν.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα και πως υπήρξε ένα «ανάχωμα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης από τη Συρία και αλλού».

Ο Φ. Αλτούν επανέλαβε ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί πως η Ευρώπη δεν τήρησε τις υποσχέσεις, που είχε δώσει στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας το 2016, να βοηθήσει τους μετανάστες και να ανακόψει περαιτέρω κύματα μεταναστών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις της, που περιλάμβαναν οικονομική βοήθεια και εθελοντική ανθρωπιστική υποδοχή, βάσει της συμφωνίας του 2016. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία αναγκάσθηκε να αποσύρει τους πόρους της από την αναχαίτιση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη και αντί γι' αυτό να προετοιμαστεί για μια εν δυνάμει εισροή από την Ιντλίμπ. Αντί να παίζει το παιγνίδι των κατηγοριών, καλούμε την Ελλάδα και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσουν την αιτία της άτακτης μετανάστευσης, δηλαδή τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».

Μητσοτάκης στο CNNi: Νεκρή η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας με ευθύνη Ερντογάν

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και αυτό ακριβώς κάνουμε», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNNi. Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για «εργαλειοποίηση» των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εκβιαστεί και χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία Ε.Ε. - Άγκυρας.

Ερωτώμενος για τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα από την προηγούμενη Παρασκευή στην μεθόριο, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε πως η Τουρκία «στηρίζει πλήρως» τα άτομα που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επανέλαβε πως δεν είναι Σύροι πολίτες από το Ιντλίμπ – όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά – αλλά πρόκειται για «άτομα που ζουν εδώ και καιρό στην Τουρκία και μιλούν άπταιστα τουρκικά».

«Δεν αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα ένα προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι συνειδητή η προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς σαν πολιτικά πιόνια, για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται από τη Συρία, δεν έρχονται από το Ιντλίμπ, ζουν εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία, πολλοί μιλούν άπταιστα τουρκικά».

Παρατήρησε πως τις τελευταίες ώρες υπήρξε μία αύξηση της έντασης των επεισοδίων στον Έβρο, σημειώνοντας πως «έγιναν προσπάθειες να κάψουν τον φράχτη μας και υπήρξαν πολλαπλές ρίψεις δακρυγόνων στις δυνάμεις μας».

«Φοβάμαι ότι αυτή είναι μια συνεχής και συστηματική πρόκληση της Τουρκίας που δεν έχει καμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Τους χρησιμοποιεί η Τουρκία. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στα σύνορα», διαπίστωσε.

Αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της, υπογράμμισε πως δεν είναι η ελληνική πλευρά αυτή που υποκίνησε αυτή την κρίση. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που βοηθάμε κόσμο να περάσει παράνομα τα σύνορα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες» που έχει δεχθεί η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας πως «είναι πλήρως απαράδεκτο να μας κατηγορούν ότι δεν συμπεριφερόμαστε καταλλήλως σε αυτά τα άτομα σε μία στιγμή μεγάλης ανάγκης».

Διευκρίνισε, ακόμη, πως οι ελληνικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει χρήση ασύμμετρης βίας στις προσπάθειές τους να σταματήσουν τις παράνομες εισόδους στη χώρα. «Απλά απαντάμε στις προκλήσεις», είπε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό – για την οποία ο Ερντογάν ζήτησε αναθεώρηση – δήλωσε πως «είναι νεκρή», γιατί η Τουρκία αποφάσισε να την καταπατήσει πλήρως.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα. Αυτό λέει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι η Τουρκία φέρει μεγάλο βάρος με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων και ανέκαθεν ήταν πρόθυμος να την στηρίξει η Ευρώπη. «Αλλά αυτό δεν θα συμβεί με εκβιασμό. Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει, να σταματήσει να είναι ο υποκινητής των fake news», διαμήνυσε.

Κορωνοϊός

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός ζήτησε αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Νομίζω ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε εντός των δυνατοτήτων μας, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είχαμε κανένα θάνατο μέχρι τώρα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα εξαπλωθεί. Ασφαλώς ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος, αλλά αυτό είναι και ένα θέμα ταχύτητας. Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να εκτιμήσει την δική του ιδιαίτερη κατάσταση και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αμεσότητα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Εκεί που νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη την ευρωπαϊκή αντίδραση είναι στο θέμα μετριασμού των οικονομικών συνεπειών αυτής της έξαρσης.

Ακόμη και πριν μας κτυπήσει ο κορωνοϊός ότι η νομισματική πολιτική έφτασε στα όριά της και είναι καιρός να δούμε σοβαρά πώς η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πίεση στην ανάπτυξη που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης. Οπότε εκεί που αναμένω περισσότερο ευρωπαϊκό συντονισμό είναι καθαρά στον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα. Ελπίζω ότι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι πιο προνοητική αναφορικά με τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ