ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊος - Γεννηματά: Να εφαρμοστούν τα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις

Κορωνοϊος - Γεννηματά: Να εφαρμοστούν τα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να εφαρμοστούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό χωρίς εξαιρέσεις.

Αναλυτικά η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ:

«Προτεραιότητά μας οι ανθρώπινες ζωές. Να ληφθούν με αποφασιστικότητα όλα τα αναγκαία μέτρα για την δημόσια υγειά. Χωρίς καθυστερήσεις, δισταγμούς και εξαιρέσεις. Χρειάζονται όμως σημαντικοί πρόσθετοι πόροι. Ώστε να ενισχυθεί ΤΩΡΑ το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Η Κυβέρνηση και η Ευρώπη να καταλάβουν ότι τα υπερπλεονάσματα και οι περικοπές δεν έχουν τώρα θέση, επιβάλλεται να αλλάξουν».

Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τηθέσπιση άδειας ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και μέχρι τις 10 Απριλίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς.

Το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 των αποδοχών κατά τη διάρκεια της άδειας. Στον ιδιωτικό τομέα δίνεται η δυνατότητα για ευέλικτη εργασία.

Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύσει:

Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ειδικού σκοπού και μόνο μια θα λογίζεται ως κανονική άδεια.

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού τότε ο άλλος δεν θα τη δικαιούται.

Εάν ο ένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, με την εξαίρεση ασθενών από κοροναϊό ή άτομα με αναπηρία.

Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενο του δημοσίου τομέα το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προυπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του αλλά αυτό είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει.

Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται η δυνατότητα με ευέλικτο ωράριο εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.

Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα δύναται η επιχείρηση να προσφέρει ευέλικτο ωράριο απασχόλησης ή εργασία εξ αποστάσεως.

«Αναλαμβάνουμε διαρκώς νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως βασικό μέλημα είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Επίσης, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το 2020 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρόνια για την ελληνική οικονομία,καθώς υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού, τόνισε δε πως απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκή επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ