ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Ακυρώνεται η επίσκεψη Γιόχανσον στον Ελαιώνα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Ακυρώνεται η επίσκεψη Γιόχανσον στον Ελαιώνα
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η προγραμματισμένη επίσκεψη της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου φιλοξενούνται ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Ελαιώνα, αναβάλλεται λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

 

Η Επίτροπος θα συναντηθεί κανονικά με φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών.

«Είμαι στην Αθήνα για να συναντηθώ και να συζητήσω την Πέμπτη με τις ελληνικές αρχές και με όσους συμβάλλουν στην προστασία των ευρωπαϊκών μας συνόρων και των ευρωπαϊκών μας αξιών - των δύο πλευρών του πιο πολύτιμου νομίσματός μας - της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανέφερε η Ίλβα Γιόχανσον, μέσω του προσωπικού της λογαρισμού στο Twitter.

Η κ. Γιόχανσον συνοδεύεται από αντιπροσωπεία της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME), με επικεφαλής τη διευθύντριά της, Μονίκ Παριά. Θα ακολουθήσουν διαδοχικές συσκέψεις με την επίτροπο με θέμα το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.

Ενόψει της επίσκεψης της κ. Γιόχανσον στο υπουργείο Μετανάστευσης, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, συγκάλεσε χθες, Τετάρτη, τη δεύτερη συνάντηση εργασίας για τη Διάσκεψη της Αθήνας για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την αιγίδα της οποίας θα τελεί η Διάσκεψη, της UNICEF, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης για το 'Ασυλο.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ενημέρωσε ότι αναβάλλει τη σημερινή επίσκεψή της στην Αθήνα προκειμένου να προωθήσει ταχύτερα τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Θα επικεντρωθώ στο ξεκίνημα του συντονισμού των ενεργειών της ΕΕ που ανακοινώθηκαν χθες» για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, πρόσθεσε στην ανάρτησή της στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε επισκεφτεί την Ελλάδα στις 3 Μαρτίου, όταν μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στον Έβρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ