ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλιππος Πετσάλνικος: Συλλυπητήρια μηνύματα από ΣΥΡΙΖΑ και Βούτση

Φίλιππος Πετσάλνικος: Συλλυπητήρια μηνύματα από ΣΥΡΙΖΑ και Βούτση
ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΑΚΛΑΣ

«Η πολιτική πορεία του Φίλιππου Πετσάλνικου χαρακτηρίστηκε από εντιμότητα, ευθιξία και σεβασμό στα καθήκοντα που κλήθηκε να εκτελέσει», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του πρώην προέδρου της Βουλής, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 70 ετών.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου. Ιδρυτικό μέλος και κατόπιν στέλεχος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Φ. Πετσάλνικος διένυσε μια μεγάλη διαδρομή στον πολιτικό βίο της χώρας. Διετέλεσε υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του κόμματος του από το 1985 και μετά. Επίσης, το 2009 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Βουλής ενώ, από το 2004 μέχρι και την εκλογή του στην προεδρία, είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος. Η πολιτική του πορεία χαρακτηρίστηκε από εντιμότητα, ευθιξία και σεβασμό στα καθήκοντα που κλήθηκε να εκτελέσει», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

«Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του», αναφέρεται στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βούτσης: Ο Φίλιππος Πετσάλνικος υπηρέτησε με συνέπεια την πολιτική του παράταξη

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Φίλιππου Πετσάλνικου, εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

«Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Φίλιππου Πετσάλνικου καθώς και στην πολιτική του παράταξη, την οποία με συνέπεια υπηρέτησε επί χρόνια και ως βουλευτής αλλά και ως Πρόεδρος της Βουλής», ανέφερε στη σχετική δήλωσή του ο κ. Βούτσης.

Ποιος ήταν ο Φίλιππος Πετσάλνικος

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος γεννήθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς στις 1/12/1950 από γονείς αγρότες. Τελείωσε το Γυμνάσιο Καστοριάς.

Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Γερμανίας. Για τη χρηματοδότηση των σπουδών του εργάσθηκε ως εργάτης σε εργοστάσια. Στο Πανεπιστήμιο Βόννης παρακολούθησε, επίσης,Οικονομικές Επιστήμες και εργάσθηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

  • Εκλέχθηκε Βουλευτής για πρώτη φορά στο Νομό Καστοριάς το 1985, όπου και εκλογόταν μέχρι το τέλος της πολιτκής του καριέρας
    • Εκλέχθηκε το Μάρτιο του 2004 Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και επανεκλέχθηκε το Σεπτέμβριο του 2007.
    • Στις 15-10-2009 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

  • Μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του το 1974, συμμετείχε σε διάφορα όργανα του Κινήματος (Γραμματέας του Τομέα Διαφώτισης, του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού). Εκλέχθηκε το 1994 στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
    • Yποψήφιος Βουλευτής στο Νομό Καστοριάς το 1977 και το 1981.
    • Διετέλεσε: Υπουργός Δικαιοσύνης, Μακεδονίας-Θράκης, Δημόσιας Τάξης, Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υφυπουργός Πολιτισμού, Υφυπουργός Παιδείας, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ