ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για κορωνοϊό - Εκκλησία: Ο Κυριάκος ήρθε στη γραμμή μας

ΣΥΡΙΖΑ για κορωνοϊό - Εκκλησία: Ο Κυριάκος ήρθε στη γραμμή μας
INTIME

Με ικανοποίηση και ανησυχία υποδέχτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την «τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας».

  • Η ικανοποίηση απορρέει από την εκτίμηση ότι η απόφαση ήταν ορθή. «Ο Κυριάκος ήρθε επιτέλους στη γραμμή μας», είπε στο CNN Greece πρόσωπο του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει εδώ και δύο εβδομάδες να εφαρμοστούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και στις εκκλησίες.
  • Η ανησυχία απορρέει από το φόβο ότι η καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων για τις εκκλησίες θα επιφέρει σοβαρή βλάβη στη δημόσια Υγεία.

Είναι ενδεικτική η χτεσινοβραδινή δήλωση του Αλέξη Χαρίτση:

«Έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο.

Σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, αυτό που επέβαλε η κοινή λογική, αυτό που απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα.

Ελπίζουμε ειλικρινά, αυτή η πολυήμερη αργοπορία, καθαρά για λόγους μικροκομματικού υπολογισμού και εσωκομματικών ισορροπιών, να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μεγάλη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού».

Κριτική στον Μητσοτάκη

Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο CNN Greece ότι ο πρωθυπουργός επί 15 μέρες δεν έπραττε το αυτονόητο για τις εκκλησίες, φοβούμενος το πολιτικό κόστος από τις αντιδράσεις του ακροδεξιού ακροατηρίου και των ακραίων της Ιεραρχίας. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε έλλειμμα ηγετικής ικανότητας, αφού σε μια στιγμή κοινωνικής κρίσης δεν ανέλαβε εγκαίρως το όποιο πολιτικό κόστος για την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου είχε δοθεί η δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να κλείσει και τους θρησκευτικούς χώρους μαζί με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επομένως, ενώ η κυβέρνηση είχε λυμένα τα χέρια γης για να πράξει το απαραίτητο, καθυστέρησε ανεπανόρθωτα.

Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ αναφέρει:

«1. Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλονται μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης, καθώς και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

  1. Τα μέτρα αυτά συνίστανται στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας, καθώς και στην προσωρινή απαγόρευση και αναστολή μετακινήσεων για οποιονδήποτε λόγο του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού και μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών οποιωνδήποτε εκ των ανωτέρω σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων.»

«Βάζουμε πλάτη»

Πέρα από την κριτική που ασκείται στην πρωθυπουργό, η γενική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι:

  1. Βάζουμε πλάτη στα δύσκολα.
  2. Στηρίζουμε με κάθε μέσο το ΕΣΥ.
  3. Πιέζουμε την κυβέρνηση για γενναία χρηματοδότηση του Κράτους Πρόνοιας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.


Είναι ενδεικτικό ότι η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μητσοτάκη έγινε στον πλέον ήπιο κι ευγενικό τόνο από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση των δύο αρχηγών.

Επίσης, στη χτεσινή δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε την κίνηση πολιτών να βγουν στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουν τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη, λέγοντας ότι:

«Χειροκροτάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ζήσουμε οι υπόλοιποι. Αλλά όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε. Οφείλουμε και να πάρουμε αποφάσεις για να τους στηρίζουμε έμπρακτα. Τόσο αυτούς όσο και καθέναν και καθεμιά που θα έχει απώλειες από την κρίση».

Να σημειωθεί ότι η «ομάδα Ανδριόπουλου» έκανε αυστηρές συστάσεις σε όσους εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ και τα social media να μην ταυτίζουν τις πρωτοβουλίες πολιτών με την κυβέρνηση, ακόμα και όταν αυτές υιοθετούνται από κυβερνητικά στελέχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ