ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορωνοϊός: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για την απαγόρευση κυκλοφορίας
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Πυρετός» συσκέψεων επικρατεί από νωρίς το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερωθεί για όλες τις νέες εξελίξεις επί της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας και τώρα καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε γενικό lockdown.

Το παράδειγμα της Ιταλίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετοί Αθηναίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το «κλεινόν άστυ» πριν από το Σαββατοκύριακο, έχουν τεθεί στη «ζυγαριά» και τώρα αναμένονται οι αποφάσεις για νέα, αυστηρότερα μέτρα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και θα αποφασίσει εάν πρέπει να προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων μέτρων –με το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας να βρίσκεται στο τραπέζι.

Ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο πριν από την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας να ανακοινωθούν και άλλου τύπου μέτρα, όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ μια φορά την εβδομάδα, απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων και «μια φορά επίσκεψη» τους ηλικιωμένους.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κρίνει εάν τα νέα μέτρα θα τα ανακοινώσει ο ίδιος ή εάν την ενημέρωση των πολιτών θα αναλάβει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση.

Το πιθανότερο σενάριο, όμως, είναι τα νέα μέτρα να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως γίνεται καθημερινή αξιολόγηση των δεδομένων και «είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί».

Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πως «πάμε καλά», ωστόσο υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός γιατί οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Θα πάρουμε όποιες αποφάσεις χρειάζεται… Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει».

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε άτομα άνω των 65 ετών, είπε πως υπάρχουν αποφάσεις που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας “μπούσουλας” που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος».

Για πολλοστή φορά, ο κ. Πέτσας απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ξεκαθαρίζοντας πως παρότι κάποιοι θεώρησαν ότι πρόκειται για διακοπές ενώ δεν είναι.

«Είναι ένας πόλεμος που πρέπει να κερδίσουμε. Ακόμη και αυτοί που ταξίδεψαν να μείνουν σπίτι τους να μην έρθουν σε επαφή με τις κοινωνίες και διασπείρουν τον ιό», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Χαρδαλιάς: Επικουρική εμπλοκή και των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Μάλιστα, τόνισε ότι το αποτέλεσμά τους δεν το γνωρίζουμε ακόμα αλλά θα το δούμε τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά το στρατό.

«Στη διαχείριση κρίσεων υπάρχουν διάφορες φάσεις όπου ανά ειδικό σχέδιο και σενάριο ενεργοποιούνται και ανάλογες υπηρεσίες» τόνισε ο υφυπουργός, και συνέχισε:

«Ήδη αξιωματικοί της στρατιωτικής σχολής αξιωματικών νοσηλευτών συνδράμουν διοικητικά τα τρία εργαστήρια αναφοράς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον στρατό στις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας για στήριξη και διεύρυνση των δυνατοτήτων περίθαλψης συμπολιτών μας σε νέες δομές αναφοράς. Για την αστυνομία τι να πω; Η εμπλοκή της στην προσπάθειά μας, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, είναι άοκνη και εμβληματική. Με απαράμιλλο σθένος, οι άνδρες και οι γυναίκες τόσο της αστυνομίας όσο και της Πυροσβεστικής συνδράμουν καθημερινά σε όλα τα επιχειρησιακά μας σχέδια. Άλλωστε, η εμπλοκή τους σε κάθε φάση και σχέδιο διαχείρισης είναι αυτονόητη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ