ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης για 800 ευρώ: Σήμερα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Βρούτσης για 800 ευρώ: Σήμερα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην «Εργάνη» για τα 800 ευρώ, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας παράλληλα πως οι υπουργικές αποφάσεις είναι οι δύο πρώτες για την εφαρμογή των μέτρων και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στην περίοδο της πανδημίας.

Όπως τόνισε το πρώτο μέτρο αφορά τα 800 ευρώ που θα δοθούν στους εργαζόμενους ενώ το δεύτερο μια έκπτωση της τάξεως του 40% για το μίσθωμα οικίας του εργαζόμενου.

Το τρίτο μέτρο, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι μια έκπτωση της τάξεως του 40% για το μίσθωμα του επιχειρηματία.

Την ίδια ώρα, ο κ. Βρούτσης είπε πως για όσους ανεστάλη η εργασία τους από το κράτος, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα ως την 31/3 ενώ.
Όσοι δε, εργάζονται κανονικά αλλά η επιχείρησή τους έχει πληγεί, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα έως 20/4. Διευκρίνισε δε, πως σε αυτή την περίπτωση η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου.

Ποιοι υπάγονται στα μέτρα

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, όλοι όσοι εντάσσονται ως μισθωτοί σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους από το κράτος έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση.

Το ίδιο ισχύει και για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, στις οποίες οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη σύμβασή τους.

Αίτηση μπορούν να κάνουν και όσοι εργαζόμενοι απελύθησαν και δεν δικαιούνται ή δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για το επίδομα ανεργίας.

Tα στοιχεία τους για την αίτηση θα μπορούν να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι σε διαφορετική πλατφόρμα από την «Εργάνη», η οποία θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Για τους ανέργους του ΟΑΕΔ, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θα δοθεί παράταση τους επιδόματος για 2 ακόμα μήνες, την οποία θα αιτούνται αυτοδικαίως.

Σχετικά με τα μειωμένα ωράρια και τους μισθούς κάποιων εργαζομένων, ο υπουργός επεσήμανε πως το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, γι’ αυτό το λόγο δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κάνουν χειρισμούς, ώστε να αποφύγουν τις απολύσεις.

Τα μέτρα που λήφθηκαν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας ήταν:

- Το επίδομα των 800 ευρώ με απαγόρευση της απόλυσης εργαζομένων
- Να αξιολογηθεί το προσωπικό από τις επιχειρήσεις, πάλι με απαγόρευση απόλυσης
- Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό στο 50% με μισές αποδοχές

Σχετικά με τις απολύσεις συμβασιούχων θα ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους, άρα δικαιούνται τα 800 ευρώ.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δεν εντάχτηκαν σε κάποιον ΚΑΔ, αλλά έχουν πληγεί, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται να βγουν και νέοι ΚΑΔ και η περίμετρος θα ανοίγει σιγά - σιγά αναλόγως και της εξέλιξης της κρίσης.

«Οι αποφάσεις μας θα είναι ταχύτατες», τόνισε.

Ανεργία

Αναφερόμενος στην ανεργία αυτή την περίοδο, ο κ. Βρούτσης είπε ότι παρατηρήθηκαν 43.000 απολύσεις αλλά ανακόπηκαν με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την απαγόρευσή τους.

«Από σήμερα θα καλύψουμε μεγάλο εύρος οικονομίας» είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως θα υπάρξει και συνέχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ