ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει την κριτική του για ΕΣΥ κι εργασιακά

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει την κριτική του για ΕΣΥ κι εργασιακά
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μετά από σχεδόν ένα μήνα ήπιας αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τους τόνους για το ΕΣΥ και τα εργασιακά.

Η γενική γραμμή «βάζουμε πλάτη» και «όχι φτηνή πολιτική με το φόβο» παραμένει σε ισχύ. Αυτό στην πράξη σημαίνει όχι κινδυνολογία και οξύτητα -γίνονται μάλιστα και οι σχετικές συστάσεις στα στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου έχει προκαλέσει ζωηρή ανησυχία:

  • Ο θάνατος της γυναίκας στην Καστοριά η οποία δεν νοσηλεύτηκε παρ’ όλο που ήταν βαρύ περιστατικό. Ακόμα πιο σημαντικό θεωρείται ότι ο ΕΟΔΥ δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις για το τι συνέβη.
  • Η ελλιπής, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση μοιάζει να «έχει βάλει τα λεφτά της» στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ολιγωρεί για τις ΜΕΘ και το προσωπικό των νοσοκομείων.
  • Το «πράσινο φως» που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα, έχει ανάψει η κυβέρνηση στους εργοδότες να μετακυλήσουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους. Πιο χαρακτηριστική έκφραση αυτής της επιλογής είναι η ρύθμιση για εκ περιτροπής εβδομαδιαία εργασία με το 50% του μισθού.

Επικίνδυνη ιδεοληψία

Στο ζήτημα του ΕΣΥ, ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για επικίνδυνη ιδεοληψία της κυβέρνησης που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι:

«Αρνείται να προσλάβει άμεσα γιατρούς και απευθύνει εκκλήσεις για εθελοντές.

Αρνείται να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Αρνείται να κάνει μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.»

Βαθαίνει τη κρίση

Μιλώντας στο Mega, η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στα εργασιακά βαθαίνουν την κρίση και βρίσκονται στους αντίποδες όσων απαιτεί η κοινωνία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:

«Οι επιλογές που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων, αν συνεχιστούν θα βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα κύμα ανέργων και εργαζομένων φτωχών. Αυτό θα συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας και η κρίση θα είναι βαθύτερη.»

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι:

«Η τελευταία επιλογή της κυβέρνησης είναι η επιβολή ενός νέου καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας, όπου πρακτικά οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν είναι κερδοφόρες ή αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μπορούν να βάλουν το προσωπικό τους να δουλεύει εναλλάξ μισό-μισό κάθε εβδομάδα, με 50% μείωση του μισθού για έξι μήνες, χωρίς καμία προϋπόθεση.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ