ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Απέναντι στον κορωνοϊό χρειάζεται κυρίως ουσία και όχι επικοινωνία

Σκουρλέτης: Απέναντι στον κορωνοϊό χρειάζεται κυρίως ουσία και όχι επικοινωνία
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ /ΙΝΤΙΜΕ

Συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του ΕΣΥ και των εργαζομένων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπεις του κορωνοϊού, ζήτησε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στον Νίκο Σβέρκο στο Κόκκινο, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι: «Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να έχει μια καλή επικοινωνιακή παρουσία. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα, ένα πλέγμα μέσων που συμβάλλει σε αυτό. Έχουμε τακτικές ενημερώσεις, βγαίνουν συχνά οι υπουργοί στα μέσα. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, απέναντι στην πανδημία δεν χρειάζεται, απλά και μόνο, η επικοινωνία. Χρειάζεται κυρίως η ουσία.»

Ο κ. Σκουρλέτης προσέθεσε ότι: «Είναι ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα. Εκεί που θα κριθεί η κυβέρνηση είναι το τι θα κάνει σε συγκεκριμένους τομείς, σαν κι αυτούς που αναφέρατε. Θα προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Θα υπάρξει κάποιος αριθμός νέων κρεβατιών στις εντατικές και με ποιους όρους; Διότι αν αυτό γίνει απλά και μόνο για μια νέα επιχείρηση κερδοσκοπίας υπέρ συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, καταλαβαίνετε ότι θα έχει το κόστος του. Θα υπάρχουν υλικά προστασίας των ανθρώπων που βρίσκονται καθημερινά απέναντι στο πρόβλημα; Αναφέρομαι στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Τι θα γίνει με τα θέματα των τεστ; Τα τελευταία 24ωρα έχουν αποκαλυφθεί διάφορα πράγματα, νέες δυνατότητες. Χρειάζεται μια στοχευμένη πολιτική που να αξιοποιεί αυτές τις δυνατότητες, έτσι ώστε να υπάρχει μία καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος. Στους συγκεκριμένους τομείς θα κριθεί η κυβέρνηση και νομίζω ότι αυτό θα γίνει άμεσα, τις επόμενες ημέρες».

Για τα εργασιακά

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε ότι: «Η κυβέρνηση εμφανίζει το πρόσωπο του Ιανού. Από τη μία υπάρχει μια ρητορική ευαισθησίας, αναγνώρισης της ανάγκης στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναγνώρισης της αναγκαιότητας στήριξης των εργαζομένων. Όταν πάμε, όμως, στις συγκεκριμένες πρακτικές της, βλέπουμε ότι υπάρχει το άλλο πρόσωπο. Το πρόσωπο της κοινωνικής μεροληψίας, το οποίο γίνεται -πέρα από αυτά τα θέματα που αναφέρετε εσείς, που αφορούν στην υγεία- πάρα πολύ έντονο στο τι προβλέπει, τι σκέφτεται για το διάστημα από δω και μπρος η κυβέρνηση με την πολιτική της, ποια τύχη προορίζει, για τους εργαζόμενους. Κι εκεί τα πράγματα νομίζω ότι είναι σαφή..

Τόνισε επίσης ότι «Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα οποία, επί του πρακτέου πια, υλοποιούνται ως πολιτικές από την κυβέρνηση, χαρακτηρίζονται από μια έντονη ταξική μεροληψία η οποία, όμως, είναι και κοντόφθαλμη. Για παράδειγμα είναι κοντόφθαλμο το να ακολουθείς την πολιτική των πολύ χαμηλών αποζημιώσεων, επιδομάτων, που δίνονται αυτή τη στιγμή στους εργαζόμενους. Διότι όλοι αυτοί μεθαύριο, όταν η πανδημία -υποθέτουμε ότι σε κάποιο διάστημα- θα ξεπεραστεί, θα βρεθούν με ένα χαμηλό εισόδημα, με μια χαμηλή αγοραστική δύναμη. Αυτό θα λειτουργήσει πάρα πολύ επιβαρυντικά για τις προσπάθειες ανάταξης της οικονομίας. Πολύ δε περισσότερο όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν μέτρα που γενικεύουν αυτή την κατάσταση, όπως αυτό της εξάμηνης δυνατότητας εκ περιτροπής εργασίας ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν είναι τόσο πολύ πληττόμενες από την σημερινή κατάσταση.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ