Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Τι θα γίνει με τους φοιτητές στη Θράκη που είναι σε καραντίνα
Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ

«Κατά τη σημερινή μου επίσκεψη στον δήμο Βοΐου αποφασίστηκε πως θα παραταθεί η καραντίνα των χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά  για ακόμη μια εβδομάδα», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε και στο χωριό Εχίνος, το οποίο επίσης βρίσκεται σε καραντίνα.

«Ενημερώθηκα σε μια πολύ γρήγορη σύσκεψη για τις εξελίξεις και μαζί με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς αξιολογήσαμε επιδημιολογικά και επιχειρησιακά την κατάσταση και επικαιροποιήσαμε την δράση στην περιοχή».

«Είμαι περήφανος για τον καθέναν από τους πολίτες της Δραγασιάς, της Δαμασκηνιάς, του Εχίνου», σημείωσε.

Ακόμη ανέφερε πως τέσσερα ειδικά συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μετέβησαν στην περιοχή της Θράκης, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στον Έβρο για να μπορέσουν να πάρουν δείγμα υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ακόμη 165 περίπου δείγματα πάρθηκαν από τους ανθρώπους που έχουν τεθεί σε καραντίνα μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα από την Τουρκία.

«Τα άτομα αυτά θα παραμείνουν στα ξενοδοχεία και αύριο, Δευτέρα θα βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και όσοι είναι θετικοί θα παραμείνουν, οι υπόλοιποι θα μπορούν να αποχωρήσουν για τα σπίτια τους πλην των κατοίκων του Εχίνου καθώς είναι σε καραντίνα και στην καραντίνα κανείς δεν μπορεί να μπει, κανείς δεν μπορεί να βγει. Στην περίπτωση αυτή θα τους φιλοξενήσουμε στη διάρκεια της καραντίνας τους» συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και τους κατοίκους των χωριών που αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης συνεργάστηκαν πλήρως με τους αρμοδίους φορείς και ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες».

Ξεχωριστό ευχαριστώ έστειλε στους δημάρχους Βοΐου Κοζάνης και τον δήμαρχο Μύκης Ξάνθης, Χρήστο Ζευκλή και Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν, οι «οποίοι ανέλαβαν σε μια εξαιρετικά χρήσιμη στιγμή μια ευθύνη δυσανάλογη του μεγέθους των δήμων που εκπροσωπούν» επισήμανε.

Αυτοψία Χαρδαλιά στον Εχίνο 

Την εκτίμηση ότι το κράτος, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις υγειονομικές υπηρεσίες, «είναι έτοιμο και θα δώσει τις λύσεις που πρέπει», εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά το πέρας της σύσκεψης στην έδρα του Δήμου Μύκης, Σμίνθη, με τον δήμαρχο της περιοχής, τον αρμόδιο περιφερειάρχη και όλους όσοι εμπλέκονται στο θέμα της απομόνωσης του Εχίνου λόγω κορωνοϊού και την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Τόνισε δε, ότι η απάντηση «σε αυτόν τον εφιάλτη» είναι μία: «Το να μένουμε όλοι στο σπίτι».

Σε ό,τι αφορά την καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί, σε Ξάνθη και Ροδόπηφοιτητές που έχουν επιστρέψει από την Τουρκία, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως «δεν κάνουμε τίποτα άλλο απ’ ό,τι κάνουμε σε όλη την Ελλάδα» και εξήγησε:

«Πριν από τρεις ημέρες, οι πολίτες που φέραμε για επαναπατρισμό από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, όλοι βρίσκονται σε καραντίνα, σε ξενοδοχεία της Αθήνας. Στα παιδιά (σ.σ. σε Ξάνθη και Ροδόπη) υπάρχουν σήμερα τέσσερα συνεργεία που έχουν έρθει από την Αθήνα με ελικόπτερο, θα γίνουν τα απαραίτητα τεστ, αύριο θα βγουν τα αποτελέσματα των τεστ και αυτοί που είναι θετικοί θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο, εκείνοι που είναι αρνητικοί τους δίνουμε τη δυνατότητα να παραμείνουν αν θέλουν στο ξενοδοχείο ή να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Όσοι είναι από τον Εχίνο, όμως, και αν είναι αρνητικοί θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο εφόσον θέλουν, γιατί όταν μιλάμε για καραντίνα σημαίνει κανείς δεν μπαίνει, κανείς δεν βγαίνει».

«Αυτό που θα πρέπει να συστήσουμε σε όλους είναι να μείνουν πιστοί στο δόγμα, τον τρόπο ζωής πλέον, για τις επόμενες εβδομάδες, και να μείνουν όλοι στο σπίτι. Ο μόνος τρόπος για να νικηθεί ο ιός είναι όλοι να μένουμε σπίτι. Να αφήσουμε τις εκπτώσεις, να αφήσουμε τις δικαιολογίες, να αφήσουμε οποιαδήποτε άλλη σκέψη δεύτερη και να μένουμε σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαβεβαίωσε μάλιστα «το κράτος είναι έτοιμο, θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει» σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το νοσοκομείο, το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό και «θα δώσει τις λύσεις που πρέπει».

Ο δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν τον ενημέρωσε τον κ. Χαρδαλιά ότι ο οικισμός του Εχίνου έχει περί τις 800 οικογένειες, που μεταφράζονται σε 3.000 κατοίκους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Έκανε λόγο για ένα όμορφο τόπο και προέτρεψε τον κ. Χαρδαλιά να τον επισκεφθεί ξανά ώστε να τον ανεβάσει στο ψηλότερο σημείο του χωριού και να θαυμάσουν την υπέροχη θέα.

Ο υφυπουργός απάντησε ότι μόλις περάσουν τα προβλήματα θέλει να επισκεφθεί ξανά τον Εχίνο, να συναντήσει από κοντά τους κατοίκους και να έχει την ευκαιρία να δει τις ομορφιές του τόπου.

«Θα επιστρέψω στον Εχίνο μόλις περάσουν τα προβλήματα, για να επισκεφτώ τους κατοίκους και να δω τις ομορφιές της περιοχής»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραταθεί η καραντίνα στον Εχίνο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι «οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις στη διαχείριση των κρίσεων φέρνουν λάθος αποτελέσματα» και σημείωσε πως «κάθε μέρα είναι μια διαφορετική μέρα, κάθε μέρα εκτιμάμε, μαζί με τους γιατρούς και το επιστημονικό προσωπικό τα δεδομένα της περιοχής και παίρνουμε τις σχετικές αποφάσεις».

«Βήμα βήμα, λοιπόν, ο Εχίνος έχει ακόμα μέρες να ολοκληρώσει το δεκατετραήμερό του. Σε κάθε περίπτωση, όποιες αποφάσεις παίρνουμε είναι για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη δημόσια υγεια, ειδικά την υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται σε καραντίνες και όλων των άλλων κοινωνιών που βρίσκονται γύρω απ’ αυτές», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μύκης, Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά τον κ. Χαρδαλιά κι τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο για τη συμπαράσταση σε όλη αυτή τη δοκιμασία καθώς και τους κατοίκους του Εχίνου και των υπόλοιπων χωριών διότι όντως βοηθούν με τη στάση τους στην ευόδωση της όλης προσπάθειας. 

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη μάχη. Ο συντονισμός των υπηρεσιών του κράτους, της Περιφέρειας, του δήμου ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε είναι η πρώτη προϋπόθεση. Θεωρώ ότι τα αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν βέβαια θέματα που προκύπτουν και είμαστε καθημερινά στην προσπάθεια αυτή ώστε να αντιμετωπίζουμε όσα προκύπτουν», τόνισε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Ερωτηθείς αν αναμένονται κι άλλοι φοιτητές από την Αδριανούπολη, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Χρήστος Μέτιος, αφού επισήμανε πως «μέχρι χθες το βράδυ φιλοξενήσαμε 150 φοιτητές κι ένα μωρό (από ζευγάρι φοιτητών) σε τρία ξενοδοχεία της Αλεξανρούπολης, της Κομοτηνής και της Ξάνθης» απάντησε πως «υπάρχουν πληροφορίες ότι η ροή αυτή θα συνεχιστεί, είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα».

Διαβάστε επίσης