ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρης διαχείριση του προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο στο υπ. Μετανάστευσης

Πλήρης διαχείριση του προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο στο υπ. Μετανάστευσης
INTIME

Την πλήρη διαχείριση του προγράμματος στέγασης για αιτούντες άσυλο «ESTIA II» αναλαμβάνει εντός του έτους το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του.

Με απόφαση του υπουργού, Νότη Μηταράκη, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα «ESTIA II», ενώ σε συνέχεια της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου επανακαθορίζονται οι όροι εισαγωγής και παραμονής σε αυτό, καθώς και οι προϋποθέσεις για τη διακοπή και τον τερματισμό των υλικών συνθηκών υποδοχής (εντός 30 ημερών για ωφελούμενους που έχουν λάβει θετική ή αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου τους) ή την παράταση των παροχών σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων διεθνούς προστασίας, όπως οικογένειες των οποίων ένα μέλος έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ασυνόδευτα, εγκύους και λεχώνες.

Σημειώνεται ότι ως μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό, το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί από τις 31 Μαΐου και μετά. Μετά την εφαρμογή της διάταξης το υπουργείο υπολογίζει ότι θα προκύψουν περίπου 6.000 θέσεις στέγασης εντός του δεύτερου τριμήνου. Επίσης, στόχος είναι οι θέσεις του προγράμματος να αυξηθούν στις 30.000 έως το τέλος του 2020 και στις 40.000 το 2021. Όλες οι επιπλέον θέσεις θα διατεθούν για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Στο πρόγραμμα ESTIA η στέγαση των δικαιούχων πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με μισθώσεις διαμερισμάτων σε όλη τη χώρα. Η χρηματοδότησή του προκύπτει από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέχρι τις 23 Μαρτίου είχαν δημιουργηθεί 25.519 θέσεις στέγασης. Το πρόγραμμα αφορά όχι μόνο τη φιλοξενία των δικαιούχων αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Συγκεκριμένα, το 73% των δικαιούχων έχουν ήδη ΑΜΚΑ, το 58% ΑΦΜ, το 24% έχει εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ και το 4% έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, το 73% των παιδιών έχει εγγραφεί σε κάποιο σχολικό ίδρυμα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει σήμερα την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος, με συντονισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Εντός του έτους το υπουργείο θα αναλάβει την πλήρη διαχείριση του προγράμματος, απόφαση που ανακοινώνεται λίγες ημέρες μετά τη μετατροπή των υφιστάμενων 28 δομών φιλοξενίας της ενδοχώρας σε περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης, προκειμένου αυτές να περιέλθουν στο διοικητικό του έλεγχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ