ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Κώστας Αρβανίτης στο CNN Greece: Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός όταν βγούμε από το σπίτι

Κορωνοϊός - Κώστας Αρβανίτης στο CNN Greece: Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός όταν βγούμε από το σπίτι
ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Κώστας Αρβανίτης ζήτησε από την κυβέρνηση να σταθεί πιο αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζομένων.

Μιλώντας στο CNN Greece και την Αμαλία Κάτζου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχουν δύο αφηγήματα για την επιδημία: Το συντηρητικό που βάζει σε πρώτο πλάνο την οικονομία και το προοδευτικό που θέτει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο. «Είναι ενδεικτικό το πώς κινήθηκαν οι κ. Τραμπ, Τζόνσον, καθώς και οι ηγέτες των χωρών του Βίζενγκραντ. Αυτά τα δύο αφηγήματα συγκρούονται», τόνισε.

Εκτίμησε ότι «είναι θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης υπέγραψε μαζί με τους άλλους οχτώ ηγέτες για το ευρωομόλογο. Υπενθυμίζω όμως ότι πριν πέντε χρόνια όταν το ζήταγε αυτό ένας άλλος Έλληνας πρωθυπουργός, κάποιοι στην παράταξη του κ. Μητσοτάκη έλεγαν: «Γερούν γερά». Δεν αισθάνομαι δικαιωμένος αυτή τη στιγμή. Αισθάνομαι ανήσυχος γιατί βλέπω τη Γερμανία και τους συμμάχους της να επιμένουν στην ίδια πολιτική.»



Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στα κάγκελα

Ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε ότι» Οο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στα κάγκελα με τα κυβερνητικά μέτρα, τόσο λόγω της επιδημίας όσο και λόγω του θεσμικού ρόλου του. Αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί τον κορωνοϊό, γι ‘αυτό ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αφήσει στην άκρη το «εγώ» χάριν του «εμείς» της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως και τα άλλα κόμματα που έχουν εξαφανιστεί από τα συστημικά ΜΜΕ, οφείλουν να κάνουν προτάσεις και να αναδεικνύουν άλλες οπτικές για το καλό του πληρώματος σε αυτό το δύσκολο ταξίδι που όλο μαζί κάνουμε.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Ο κ. Αρβανίτης είπε ακόμα ότι: «Το στοίχημα είναι για την επόμενη μέρα. Η πανδημία κάποια στιγμή θα φύγει. Να είμαστε όλοι καλά, να μείνουμε σπίτι, να τηρούμε τις οδηγίες. Το ζήτημα είναι τι γίνεται την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση ανακοινώνει συνεχώς ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν έχει όραμα για την επόμενη μέρα είτε για λόγους επικοινωνιακούς, για να βγαίνουν οι υπουργοί κάθε λίγο στις τηλεοράσεις να εξαγγέλλουν κάτι. Τι θα γίνει όμως με τους εργαζόμενους την επόμενη μέρα; Τι θα γίνει με τους αδήλωτους εργαζόμενους; Τι θα γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις; Στην Ιταλία έχουμε τις πρώτες εκρήξεις έξω από τα σούπερ μάρκετ γιατί υπάρχει πρόβλημα επισιτισμού.»

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής επισήμανε: «Ο κόσμος που θα αντικρύσουμε όταν βγούμε από το σπίτι, θα είναι διαφορετικός από αυτόν που αφήσαμε όταν μπήκαμε στο σπίτι. Πρέπει λοιπόν να μπει στη ρύθμιση των 800 ευρώ το σύνολο των εργαζομένων. Τα χρήματα που ρίχνει η κυβέρνηση στην οικονομία δεν αρκούν, χρειάζονται περισσότερα. Πρέπει επίσης η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει άμεσα το ΕΣΥ με προσλήψεις και να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ