ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Να δοθεί το 100% των μισθών – Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ

Χαρίτσης: Να δοθεί το 100% των μισθών – Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ
Γιάννης Λιάκος / ΙΝΤΙΜΕ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και ο τομεάρχης Υγεία του κόμματος Ανδρέας Ξανθός έκαναν σήμερα ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην εισηγητική τοποθέτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ των προτάσεων της επιστημονικής κοινότητας και υπήρξε το κόμμα εκείνο που με τον πιο εμφατικό τρόπο ζήτησε να τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Σας θυμίζω επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ νωρίς, εγκαίρως, πήρε την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός Παρατηρητηρίου για την πανδημία, το οποίο με συστηματικό τρόπο καταγράφει τις προτεραιότητες που προκύπτουν στην καθημερινότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της χώρας. Υπενθυμίζω, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε εκείνη η πολιτική δύναμη στη χώρα μας που υπερασπίστηκε και θωράκισε το δημόσιο σύστημα υγείας, τον κύριο πυλώνα της σημερινής μεγάλης μάχης, όταν στελέχη της τότε αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης ζητούσαν ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων και απολύσεις γιατρών γιατί δήθεν “πλεονάζουν”.»

Το «ευχαριστώ»

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Χαρίτσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο προσωπικό των νοσοκομείων: «Και θα μου επιτρέψετε εδώ να εκφράσω ένα ολόψυχο ευχαριστώ στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Να εκφράσω επίσης την ευχή όλων μας, όσοι και όσες αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας λόγω της νόσου να είναι πολύ σύντομα πίσω σπίτι τους και στις οικογένειες τους. Και να εκφράσω και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες εκείνων που έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο αυτές τις δύσκολες ώρες.»

Τα 6 μέτρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης ζητάει τη λήψη έξι μέτρων τα οποία τα χαρακτήρισε αυτονότητα. Συγκεκριμένα:

  1. Να προχωρήσει η πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, ώστε και η αγοραστική τους δύναμη να διατηρηθεί για την επομένη της κρίσης και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν εν μέσω πλήρους υποχώρησης της δραστηριότητάς τους. Χώρες της ΕΕ που επιδοτούν έως και το 100% των μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία πράττουν το αυτονόητο, για να μη βρεθούν με στρατιές εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και χιλιάδων νέων λουκέτων σε επιχειρήσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντί να επιδοτεί την εργασία, επιδοτεί την ανεργία και την αναστολή συμβάσεων.
  2. Να άρει την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.
  3. Να σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να εμπαίζει του ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  4. Να σχεδιάσει επίσης ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές πρόγραμμα του 1 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί στο 0,5% του ΑΕΠ.
  5. Να παρατείνει τώρα η κυβέρνηση την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι αδιανόητο να λέμε “μένουμε σπίτι” –και ορθώς το λέμε βεβαίως– και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών και φυσικών προσώπων που χάνουν το εισόδημά τους λόγω ακριβώς αυτής της κρίσης.
  6. Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω αυτής της μεγάλης κρίσης.

Ελεγχόμενη η διασπορά

Ο Ανδρέας Ξανθός εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενη η διασπορά του κορωνοϊού, αφού η κυβέρνηση άκουσε τις εισηγήσεις των ειδικών και πήρε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ωστόσο, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. «Η κυβέρνηση δεν κάνει όσα μπορεί», υπογράμμισε.

Οι προτάσεις

Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι πρέπει:

  • Να καλυφθεί τώρα η έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία.
  • Να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του ΕΣΥ.
  • Να συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινή ενημέρωση εκτός από τα θύματα της επιδημίας και την αναλυτική εικόνα του αριθμού των γιατρών και νοσηλευτών που αναλαμβάνουν υπηρεσία στα νοσοκομεία.
  • Να αναλάβει ο ΕΟΔΥ τον κεντρικό έλεγχο των διαγνωστικών τεστ και να διεξάγονται αυτά με ενιαία κριτήρια. Να αυξηθούν οι δυνατότητες των δημόσιων εργαστηρίων στα διαγνωστικά τεστ.
  • Να ενσωματωθούν οι δομές της πρωτοβάθμιας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας ώστε να φιλτράρεται η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία.
  • Να ληφθούν μέτρα προφύλαξης των ευάλωτων ομάδων όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι κρατούμενοι, οι διαμένοντες στα γηροκομεία, οι άστεγοι, οι χρήστες ουσιών, οι Ρομά.
  • Να επιταχτούν οι ιδιωτικές ΜΕΘ και να δίνει κεντρικά η διαχείρισή τους με όρους δημόσιο συμφέροντος και όχι με χαριστικές, όπως τις χαρακτηρίσε, ρυθμίσεις. Ο κ. Ξανθός επέμεινε ότι στη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης συμπεριλαμβανόταν το μισθολογικό κόστος.
  • Να μη γίνονται μετακινήσεις γιατρών από τις πρωτοβάθμιες δομές στα νοσοκομεία. Τα κενά πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις.

Ολοκληρώνοντας, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι το σύνθημα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι: «Κανείς άνθρωπος χωρίς επαρκή και δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ