ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή: Στηρίζουμε δεν σημαίνει σιωπούμε - Θα κριθούμε όλοι για όλα

Τσίπρας στη Βουλή: Στηρίζουμε δεν σημαίνει σιωπούμε - Θα κριθούμε όλοι για όλα
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών και στηρίζει την πολιτεία στην μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δήλωσε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπραςξεκαθαρίζοντας, ωστόσο πως «όταν λέμε ότι στηρίζουμε, δεν σημαίνει ότι σιωπούμε».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «η κρίση αυτή, μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχανε υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία».

«Η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία, αλλά όχι ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών. Η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος. Να δούμε ποιος στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται.Και ποιος δοκιμάζει τις αντοχές του λαού, αποβλέποντας σε πολιτικό, κομματικό, προσωπικό, ή οικονομικό κέρδος. Η κρίση είναι επίσης ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε: «Η κρίση είναι ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε, ίσως με τον πιο οδυνηρό τρόπο, πού οδηγεί η ιδεοληψία, όταν γίνεται πολιτική πράξη, ότι όλα, ακόμα και η υγεία, μπορεί να ρυθμίζεται από την αγορά».

Θα κριθούμε όλοι για όλα την επόμενη ημέρα

Όπως δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «θα κριθούμε όλοι για όλα, την επόμενη μέρα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα και κυκλώματα. Τώρα, όμως, προέχει η μάχη της ζωής. Και στη μάχη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του παρών από την πρώτη μέρα».

«Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών, των ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού που συμμετέχουν στη δύσκολη μάχη. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους αγρότες, όλους όσους ήδη τραυματίζει η οικονομική λεπίδα της κρίσης και βρίσκονται αυτή τη στιγμή με το σήμερα θολό και το αύριο δυσοίωνο», είπε υπεραμυνόμενος της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στηρίζουμε όμως σημαίνει και ότι ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα. Σε ολιγωρίες, λάθη, αδικίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες. Στηρίζουμε δε σημαίνει σιωπούμε. Ιδίως όταν ακόμα και σήμερα, ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στο ελάχιστο εφαρμόσει όσα οι άνθρωποι με τις πράσινες και λευκές μπλούζες ζητούν με αγωνία. Και στηρίζουμε, δε σημαίνει σιωπούμε, όταν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες. Όταν μάλιστα ακούγονται ήδη φωνές -και δεν διαψεύδονται- για περικοπές στις συντάξεις, και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων», συνέχισε εμφατικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι καθήκον της Βουλής είναι η προστασία της Βουλής. «Η εικόνα που έχω από το βήμα είναι μιας Βουλής που τελεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη δημοσια υγεία, να προστατεύσουμε τον κόσμο απο την εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουμε τη δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική μνεία κατά τη διάρκεια της ομιλία του στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, αλλά και στην τιτάνια μάχη γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης παγκόσμιας με πρωτοφανείς διαστάσεις, που κάνει πολλούς να μιλούν για τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ανθρωπότητας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμφωνούμε, νομίζω, όλοι ότι στις συνθήκες αυτές το κύριο, το βασικό, είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Να προστατευτεί η ζωή όλων των ανθρώπων, και του καθενός ξεχωριστά, σε όποια ηλικιακή, θρησκευτική, πολιτική, ή άλλη ομάδα κι αν ανήκει. Όλες αυτές τις μέρες ο καθένας και η καθεμιά μας δίνουμε τη δική μας μάχη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή, με κίνδυνο για τη δική τους υγεία. Οφείλουμε, λοιπόν, πριν απο όλα να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν μια μάχη τιτάνια, συχνά όπως καταγγέλλουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, και με κίνδυνο της δικής τους υγείας και ζωής, ακριβώς για να διασώσουν κάθε ανθρώπινη ζωή. Για να αποκαταστήσουν την υγεία όσων έχουν προσβληθεί. Και επιτρέψτε μου να πω εδώ, ότι αυτοί, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δίνουν ένα μάθημα σε όλους μας. Για την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης», σημείωσε.

Απαραίτητα τα περιοριστικά μέτρα - Πρέπει να ενισχύσουμε το ΕΣΥ

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα. Ωστόσο για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία όλων δεν αρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Τα περιοριστικά μέτρα μας δίνουν χρόνο προκειμένου με ταχύτητα να καλύψουμε τα κενά. Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χρειάζονται γενναία μέτρα, με ένα και μοναδικό στόχο: Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία», επισήμανε, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε μια σειρά από κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να προστατευθεί το ΕΣΥ και είναι οι εξής:

  • Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών: Δεν χωρούν εδώ ούτε αγκυλώσεις ιδεολογικές, ούτε αγκυλώσεις γραφειοκρατικές. Εδώ χωράει μόνο η ανάγκη να προφυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.
  • Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ: Με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.
  • Μόνιμες προσλήψεις ισατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού: Η κύβέρνησή σας πάγωσε τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, που η δική μας είχε προκηρύξει για φέτος. Τώρα πρέπει να τις προχωρήσει, γιατί τώρα είναι η ώρα της επένδυσης στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία. Είναι απαράδεκτο να δίνουμε αυτή τη μάχη με προσλήψεις συμβασιούχων «μιας χρήσης», διατηρόντας τις ίδιες ιδεοληψίες για «λιγότερο κράτος» στην Υγεία.
  • Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα: Και αυτό απαιτεί κεντρική διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορονοϊό. Ενιαία κριτήρια για τη διενέργεια τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων και των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ. Και βέβαια μηδενική συμμετοχή για τον πολίτη.
  • Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: Μεταξύ του «Μένουμε Σπίτι» και του Νοσοκομείου υπάρχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προτείνουμε και ζητάμε την άμεση ενσωμάτωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά ιατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, σε ένα ενιαίο δίκτυο εξωνοσοκομειακής φροντίδας των ασθενών. Που και το ΕΣΥ θα ανακουφίσει, αλλά και τους πολίτες, ασθενείς, ή όχι, θα προσφέρει τη σιγουριάς της ιατρικής στήριξης.
  • Κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ): Για την κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα και «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα. Οι ομάδες αυτές μπορούν να συμβάλλουν και στον διαγνωστικό έλεγχο για τον ιό.
  • Τέλος, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα, φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι).

Για τα μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία προκειμένου να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες απο τη κρίση χρειάζεται ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο οριζόντιων μέτρων και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «τα 5 δισ. ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν μικρό μόνο κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης ευρωζώνης».

«Όχι μόνο αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις άμεσες συνέπειες της κρίσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά δεν προστατεύουν στο ελάχιστο την ελληνική οικονομία από το στρατηγικό-συστημικό κίνδυνο να συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα η ανεργία και η νέα φτωχοποίηση να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να είναι αδύνατο να επανέλθουν μετά την πανδημία. Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της μετατροπής των εργασιακών τους σχέσεων σε μερικής απασχόλησης ή χαμηλότερων αποδοχών, και οι περισσότερες επιχειρήσεις που πλήττονται δεν έχουν την ελάχιστη στήριξη», συνέχισε.

Το σχέδιο οικονομικής σωτηρίας κατά Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε, εξάλλου, επτά θέσεις - κλειδιά για τη διασφάλιση της οικονομικής σωτηρίας της χώρας, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

  • Η διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας αλλά και των εισοδημάτων μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, και ελευθέρων επαγγελματιών κατά την διάρκεια της κρίσης.
  • Η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω απευθείας ενισχύσεων και επιδοτήσεων αλλά και μέσω διευκολύνσεων ρευστότητας και εξυπηρέτησης χρεών.
  • Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια της κρίσης, μέσω αύξησης επενδύσεων με την εμπροσθοβαρή υλοποίηση των σχεδιασμένων μεγάλων δημόσιων έργων υποδομών, και μέσω στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης
  • Η μη δημιουργία νέου ιδιωτικού χρέους από τους πολίτες κατά την διάρκεια της κρίσης.
  • Η μη δημιουργία ή ο περιορισμός δημιουργίας νέου ιδιωτικού χρέους από επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της κρίσης. Και η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών.
  • Η χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων κατά την κρίση και μετά το τέλος της.
  • Η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ