ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντοζαμάνης: Πρόωρο ακόμα να μιλήσουμε για επιστροφή στην κανονικότητα

Κοντοζαμάνης: Πρόωρο ακόμα να μιλήσουμε για επιστροφή στην κανονικότητα
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για παρακαταθήκη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα μείνει και για τον Σεπτέμβριο, αν χρειαστεί, κάνει λόγο ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφορικά με όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα εν μέσω κορωνοϊού στο ΕΣΥ, ενώ παρότι εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «κάθε μέρα που περνάει κερδίζουμε», τόνισε ότι θα ήταν ανεύθυνο να μιλήσουμε σε αυτή τη φάση για το πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Ο υφυπουργός Υγείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ανέφερε: «Θα πρέπει να δούμε σίγουρα το επίπεδο της ανοσίας στον πληθυσμό και επιδημιολογικά θα το κρίνουμε. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τον κόσμο και το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Εφόσον η επίπτωση του ιού μειώνεται στην κοινότητα τόσο πιο εύκολο είναι να αρθούν τα μέτρα και να επιστρέψουμε, η πανδημία θα υποχωρήσει. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην R 0,δηλαδή στο πόσο ένας πολίτης μεταδίδει τη νόσο και αυτό είναι κάτω από το 1. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτού του μεγέθους».

Για την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας: «Κάθε μέρα που περνάει κερδίζουμε. Βλέπουμε τις εικόνες από τις άλλες χώρες, όπου το 30-40% των νοσοκομειακών έχουν νοσήσει, τα νοσοκομεία δεν αντέχουν και όλα αυτά γιατί άργησαν να πάρουν τα μέτρα. Η στρατηγική τους απέτυχε, εμείς τα καταφέραμε. Αυτό που πρέπει να ελέγξουμε είναι οι εστίες κορωνοϊού. Πρόκειται για έναν νέο ιό, τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν και κάθε μέρα μαθαίνουμε νέα πράγματα».

Αναφορικά με την ανακάλυψη του φαρμάκου, ανέφερε: «Επιστήμονες από όλον τον κόσμο ασχολούνται με αυτό και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Εμείς δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε μέχρι στιγμής. Πρέπει να μείνουμε πιστοί και συνεπείς στις οδηγίες που έχουν δοθεί».

Για το πότε θα αρθούν τα μέτρα: «Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα αποφασίσουμε. Είναι πρόωρο ακόμα να μιλήσουμε για το πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα ήταν επιπόλαιο και ανεύθυνο. Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση και να πω ότι υπάρχει σχεδιασμός για όλα τα σενάριο, τον οποίο είμαστε έτοιμοι ανα πάσα στιγμή να υλοποιήσουμε. Προτεραιότητα έχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων. Στο τέλος της ημέρας προτεραιότητα έχει η υγεία του πληθυσμού. Καταφέραμε να περιορίσουμε τη μετάδοση αλλά και να ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Πλέον έχουμε μια παρακαταθήκη που θα μας βοηθήσει από τον Σεπτέμβρη, εφόσον χρειαστεί να ανταποκριθούμε. Έγιναν πολλά πράγματα σε πολύ μικρό διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ