ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ο Covid 19 στο επίκεντρο της Έκτακτης Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Κορωνοϊός: Ο Covid 19 στο επίκεντρο της Έκτακτης Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ
INTIME NEWS

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετέχει το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για τη συνεισφορά των Υπουργείων Αμύνης στις πολιτικές αρχές και δομές πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα, θα αξιολογήσουν τις συνέπειες του Covid 19 στις δυνατότητες και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, ενώ θα αναλύσουν και τις πιθανές γεωστρατηγικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρουσίασε το σχέδιο για την συντονισμένη άρση του lockdown στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλήττεται σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. λειτουργούν και έχουν σώσει ζωές, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας, όμως, πως τόσο αυτά όσο και η αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει έχουν μεγάλο κόστος και δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ εσαεί.

«Η σωτηρία ζωών και η προστασία των Ευρωπαίων από τον κορωνοϊό είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», διαμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμπληρώνοντας πως πλέον είναι η «ώρα να δούμε μπροστά και να επικεντρωθούμε στην προστασία των μέσων επιβίωσης».

«Παρότι η κατάσταση στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ποικίλει, όλοι οι Ευρωπαίοι διερωτώνται, δικαίως, πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα. Γι’ αυτό η Κομισιόν έχει φτιάξει έναν κατάλογο με οδηγίες, κριτήρια και μέτρα. Η δύναμη της Ευρώπης είναι η κοινωνική και οικονομία ισορροπία. Μαζί, μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον και βοηθάμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βγει από την κρίση».

Η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδη, συμπλήρωσε, με τη σειρά της, πως η επιστροφή στην κανονικότητα «απαιτεί προσεκτικό συντονισμό και μία ευρωπαϊκή προσέγγιση, βασιζόμενη στην επιστήμη και το αίσθημα αλληλεγγύης».

«Είναι ύψιστης σημασίας τα συστήματα Υγείας μας να μπορούν να αντιμετωπίσουν μία αύξηση των νέων κρουσμάτων, να έχουν τα απαραίτητα φάρμακα και εργαλεία και να υπάρχει ένα σύστημα που να επιτρέπει πολλά τεστ και δυνατότητες ιχνηλάτησης», συμπλήρωσε η ίδια, που ξεκαθάρισε πως ο δρόμος αυτός θα είναι μακρύς και οι επιπτώσεις αυτής της «πρωτοφανούς κρίσης υγείας» θα είναι αισθητές για μεγάλο διάστημα».

«Έως ότου ανακαλυφθεί κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό. Αλλά η Ευρώπη, θα σταθεί και πάλι στα πόδια της», υπογράμμισε.

Κορωνοϊός: Ο οδικός χάρτης της Κομισιόν για συντονισμένη άρση του lockdown στην Ε.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ