ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθός: 14 κινήσεις για να ενισχυθεί το ΕΣΥ απέναντι στον κορωνοϊό

Ξανθός: 14 κινήσεις για να ενισχυθεί το ΕΣΥ απέναντι στον κορωνοϊό
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Αλέξη Χαρίτση, συμμετείχε και ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για θράσος κα υποκρισία αναφορικά με το ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη για τη δημόσια περίθαλψη . Αν ο κ. Μητσοτάκης εγκατέλειψε τη «γραμμή» της απαξίωσης των δημόσιων δομών και του ανοίγματος του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά και στις ασφαλιστικές εταιρίες, να μας το πει. Και κυρίως να το εφαρμόσει στην πράξη δρομολογώντας τη μόνιμη ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς-νοσηλευτές-λοιπό προσωπικό. Προκήρυξη 4000 μόνιμων θέσεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ΤΩΡΑ. Για να μείνουν στο σύστημα οι συμβασιούχοι πού «έβαλαν πλάτη» και για να σταματήσει το brain drain των επαγγελματιών υγείας στο εξωτερικό.»

Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέπτυξε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να θωρακιστεί το ΕΣΥ απέναντι στον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα:

  1. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρειάζεται σταθερή και όχι μόνο έκτακτη στήριξη – αυτό θα παίξει κρίσιμο ρόλο και στην αντιμετώπιση των επόμενων φάσεων της πανδημίας – δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον «ηρωϊσμό» των υγειονομικών.
  2. Οριστική και σε βάθος χρόνου επίλυση του προβλήματος με τα μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.
  3. Ενίσχυση και επιτάχυνση των προσλήψεων επικουρικών γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.
  4. Προκήρυξη άμεσα 4.000 θέσεων μόνιμων γιατρών -νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ - Να αποτελέσει η πανδημία και τα έκτακτα μέτρα ευκαιρία σταθερής επένδυσης στη Δημόσια Περίθαλψη.
  5. Να μην είναι «μιας χρήσης» οι κλίνες ΜΕΘ που αναπτύσσονται σήμερα και να παραμείνουν λειτουργικές και μετά την πανδημία - υποστήριξη τους με το απαραίτητο προσωπικό και προκήρυξη μόνιμων θέσεων.
  6. Οργανωμένη ένταξη των δημόσιων δομών ΠΦΥ στη μάχη κατά της πανδημίας – όχι αποδυνάμωση των ΚΥ και ΠΙ με την χωρίς σχέδιο μετακίνηση γενικών γιατρών στα νοσοκομεία ή γιατρών από τις ΤΟΜΥ σε ΚΥ. Δεν είναι αποδεκτή καμία αποχώρηση εργαζόμενου από το σύστημα υγείας.
  7. Ενίσχυση της κατ’ οίκον φροντίδας χρόνιων ασθενών ή μη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με Covid 19 που «Μένουν Σπίτι».
  8. Αύξηση της δυναμικότητας των δημόσιων εργαστηρίων για την ευρύτερη δυνατή και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικών τεστ, με στόχο την διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, τον έλεγχο του υγειονομικού προσωπικού και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού αλλά και την καλύτερη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας.
  9. Άμεση προτεραιότητα στην οργανωμένη και ελεγχόμενη αποσυμφόρηση των ΚΥΤ στα νησιά (με μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα ειδικά των ευπαθών ομάδων ) και η πληθυσμιακή «αραίωση» των μεγάλων camps, με ταυτόχρονη ενίσχυση της υγειονομικής φροντίδας στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  10. Ειδική μέριμνα πρόληψης και αυξημένης υγειονομικής φροντίδας σε χώρους αυξημένης ευαλωτότητας στην πανδημία (καταυλισμοί Ρομά, φυλακές, γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα, στρατώνες, ψυχιατρικές κλινικές κλπ). Οι άνθρωποι αυτές δεν είναι «υγειονομικές βόμβες», είναι ευάλωτοι πληθυσμοί που χρειάζονται ενισχυμένη προστασία.
  11. Διακομματική Επιτροπή για τη διασφάλιση της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου στις προμήθειες/προσλήψεις αυτής της περιόδου.
  12. Συστηματική ενημέρωση από το Υπουργείο και ορισμένους κρίσιμους δείκτες παρακολούθησης της πανδημίας: αριθμός νοσηλευομένων ασθενών, βαθμός προσβολής υγειονομικού προσωπικού, κατανομή των προσλαμβανόμενων συμβασιούχων ανά κλάδο (γιατροί, νοσηλευτές , λοιπό προσωπικό), ανά ΥΠΕ και ανά νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.
  13. Επιστημονική τεκμηρίωση των αποφάσεων και των οδηγιών για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων – ειδική μέριμνα για την «αποσυμπίεση» της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ. Σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της πανδημίας θα κριθεί και από τον τρόπο που θα υποχωρήσει το lock down.
  14. Ουσιαστική και μόνιμη οικονομική στήριξη των ανθρώπων του ΕΣΥ, την επόμενη μέρα της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ