ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια εκλογών στη «σκιά» της κρίσης του κορωνοϊού

Σενάρια εκλογών στη «σκιά» της κρίσης του κορωνοϊού
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Ο «μπαμπούλας» των πρόωρων εκλογώ εκλογών προκαλεί φόβο, κατά την κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση, που θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πίσω μέρος του κεφαλιού του μελετάει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο λόγος για να φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές είναι, σύμφωνα με αρκετά στελέχη του, η αυξημένη δημοφιλία του πρωθυπουργού επειδή τα πήγε εξαιρετικά καλά με την πανδημία και δεν εξαπλώθηκε στη χώρα και επομένως δεν είχε μεγάλο αριθμό θυμάτων συγκριτικά με άλλες χώρες παγκοσμίως.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να θελήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που διακρίνει προεκλογική χροιά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλος Πέτσας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δεν ασχολούμαστε με φοβίες της αντιπολίτευσης».

Με «αέρα» από τις δημοσκοπήσεις

Ωστόσο, η ανησυχία για πιθανό αιφνιδιασμό αναγκάζει την αντιπολίτευση να ανεβάσει τους τόνους προς την κυβέρνηση, γιατί θεωρεί ότι αν βολεύει πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές όποτε αυτός κρίνει, τότε θα και τη βρει δικαιολογία για να τις κάνει.

Ιδιαίτερα, σχολιάζουν, τη στιγμή που έχει μαζί του τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν ισχυρό αέρα στα «πανιά» του.

Η τελευταία μάλιστα δημοσκόπηση της εταιρίας MARC, για λογαριασμό του Alpha, δίνει τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, της τάξεως των 23,3 ποσοστιαίων μονάδων.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 43,6%, έναντι του 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 3,1% και το ΜέΡΑ25 με ποσοστό 2%. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Κontra σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι χειρότερο για χώρα -να έχουμε ένα πρωθυπουργό που δεν έχει πάρει χαμπάρι ή ότι έχει πάρει και θέλει να δραπετεύσει».

Μεγάλη είναι η διαφορά που δίνει η δημοσκόπηση και στην ερώτηση για το ποιος από τους δύο -Μητσοτάκης ή Τσίπρας- είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κρίνεται καταλληλότερος από τους πολίτες με ποσοστό 63,1%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας «εισπράττει» ένα 19,1%.

Εκείνο, ωστόσο, που έχει ενοχλήσει περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα είναι η απάντηση που έδωσαν η ερωτώμενοι στη δημοσκόπηση για το «τι θα έκανε στην κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση και πως θα την αντιμετώπιζε».

Οι πολίτες απαντούν συντριπτικά στο ερώτημα αυτό, με ποσοστό 51%, ότι θα ήταν χειρότερα, ενώ το 25,5% δηλώνει περίπου το ίδιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι δεν ξεμπερδεύει εύκολα κανείς με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, ωστόσο παραδέχθηκε ότι σε στιγμές εκτάκτου ανάγκης, σε στιγμές που η βασική προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, σωστά έχει η κυβέρνηση τη στήριξη της κοινωνίας.

«Είναι το ίδιο φαινόμενο με αυτό που γίνεται και με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με ανάλογες περιπτώσεις» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Κλειδί» η οικονομία

Η περίπτωση πάντως να προκριθεί το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι 50- 50.

Μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι δεν δίνει βάση στα σενάρια για πρόωρες κάλπες, όμως αν θεωρήσει η ίδια ότι πολιτικά την εξυπηρετεί, για να «καεί» μάλιστα και η απλή αναλογική, τότε κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα αποφασίσει τελικά.

Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή, μια τρίτη άποψη, που λέει πως αν το «τσουνάμι» στην οικονομία είναι τεράστιο, τότε ούτε οι εκλογές θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν το τεράστιο «κύμα», με αποτέλεσμα να επιλεγεί ίσως μια… άλλη λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ