ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε εκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργος Κονταρίνης / Δελτίο Τύπου

Το τέλος των πασχαλινών ημερών σηματοδοτεί μια νέα φάση στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οδεύοντας προς τη χαλάρωση της καραντίνας, τα πολιτικά κόμματα επαναχαράσσουν την τακτική τους. Στον ΣΥΡΙΖΑ η γενική εκτίμηση είναι ότι η «ήπια αντιπολίτευση» που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού, ήταν πετυχημένη. Την περασμένη βδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με όλους τους γραμματείς Νομαρχιακών της χώρας. Στην τηλεδιάσκεψη επιβεβαιώθηκε η σύμπνοια του κόμματος στην αντιμετώπιση της επιδημίας, παρά τα επικριτικά δημοσιεύματα σε μερίδα του φιλικού στον ΣΥΡΙΖΑ Τύπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ακούστηκαν καθόλου αντιρρήσεις για τη γραμμή Τσίπρα η οποία συνοψίστηκε στο «δεν είναι ώρα για κομματική εκμετάλλευση».

Οι εκλογές

Ωστόσο, η νέα φάση της επιδημίας με τη χαλάρωση του lockdown προκαλεί εκ των πραγμάτων την επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια από τις βασικές παραμέτρους του νέου σχεδιασμού του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ είναι το σενάριο των πρόωρων εκλογών είτε τον Ιούλιο είτε τον Σεπτέμβριο. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο, μιας και το σενάριο διοχετεύτηκε στα Μέσα από την ίδια την κυβέρνηση. Ωστόσο, η οποία πρόθεση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προσκρούει στη δραματική κατάσταση της οικονομίας. «Το ζήτημα δεν είναι μόνο αν θέλουν, αλλά και αν μπορούν», είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ

Η ετοιμότητα

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε ετοιμότητα εκλογών. Συγκεκριμένα:

  1. Επαναδιαμορφώνεται το πρόγραμμα του κόμματος για να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού.
  2. Χαράσσεται εκ νέου η πολιτική τακτική, υπό το πρίσμα πια της πρόωρης προσφυγή στις κάλπες.
  3. Τίθεται σε εγρήγορση ο κομματικός μηχανισμός.

Είναι προφανές ότι οι τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση θα ανέβουν πολύ. Εξαίρεση θα συνεχίσει να αποτελεί η υγειονομική αντιμετώπιση της επιδημίας. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη «διπλή» γραμμή:

  • Στήριξη των μέτρων που προτείνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα.
  • Κριτική στην κυβέρνηση για ελλιπέστατη στήριξη του ΕΣΥ και κοντόπνοο σχεδιασμό.

Τα επιχειρήματα

Σε περίπτωση εκλογών, η Κουμουνδούρου θα χρησιμοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα τρεις δέσμες επιχειρημάτων:

  • Πρώτον, θα επιτεθεί με δριμύτητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας για ακραίο πολιτικό τυχοδιωκτισμό και παιχνίδι με τη χώρα χάριν του στενού κομματικού οφέλους. Αυτή η δέσμη επιχειρημάτων θα έχει δύο σκέλη. Από τη μια, θα εγκαλείται ο πρωθυπουργός για απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της ομόθυμης κινητοποίησης του λαού απέναντι στον κορωνοϊό. Από την άλλη, θα υπάρξει ομοβροντία για την οικονομία, αφού πρόωρες εκλογές, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνουν ενταφιασμό της όποιας ελπίδας για ανάκαμψη και «κλείδωμα» της επιβολής του 4ου Μνημονίου. Είναι χαρακτηριστική μια αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στο Kontra:

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για τη χώρα: να έχουμε ένα Πρωθυπουργό που δεν έχει πάρει χαμπάρι τι έρχεται στην οικονομία ή να έχουμε ένα Πρωθυπουργό που, ακριβώς επειδή έχει πάρει χαμπάρι τι έρχεται, σχεδιάζει να δραπετεύσει.»

  • Δεύτερον, θα θέσει σε πρώτη γραμμή το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άφησε απροστάτευτους τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη, την ώρα που έκανε ρουσφέτια στους μεγαλοεπιχειματίες και τα «δικά της παιδιά». Στην ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που κατέθεσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Αποδεικνύεται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι όλο σας το προεκλογικό αφήγημα που ήθελε να σας παρουσιάζει ως υποστηρικτή και προστάτη της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» και των ανθρώπων της «αριστείας», δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πολιτική απάτη. Γιατί τώρα, την ώρα της κρίσης, που οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της αριστείας και της «μεσαίας τάξης», οι επιστήμονες/ελεύθεροι επαγγελματίες, χρειάζονται έμπρακτη στήριξη, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και τον εξευτελισμό από την πλευρά της κυβέρνησής σας.»

  • Τρίτον, θα θέσει ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας, με αιχμή αυτό που στη Κουμουνδούρου ονομάζουν «κυβερνητικό μονοπώλιο στην ενημέρωση». Είναι βέβαιο ότι την διαφημιστική καμπάνια των 11 εκατομμυρίων ευρώ για τον κορωνοϊό, θα τη δούμε στα προεκλογικά υλικά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ