ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Βεσυρόπουλος: Έρχεται ρύθμιση για φοιτητικά ενοίκια και ιδιοκτήτες ακινήτων

Κορωνοϊός - Βεσυρόπουλος: Έρχεται ρύθμιση για φοιτητικά ενοίκια και ιδιοκτήτες ακινήτων
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση κατά 40% του ενοικίου φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, η ρύθμιση θα αφορά στους φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και είναι εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή.

«Είναι ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης σε οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους», ανέφερε στη συζήτηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 30ης Μαρτίου 2020 με θέμα «μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid 19)».

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως εξετάζεται η θέσπιση στο άμεσο μέλλον, ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος.

Στην τροπολογία που θα κατατεθεί θα υπάρχει ρύθμιση, με την οποία θα διευρύνεται το πλαίσιο για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, προκειμένου να καλύπτει πλέον και τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 20 εργαζόμενους αντί μέχρι 5 που ίσχυε έως σήμερα. Το μέτρο, διευκρίνισε, θα αφορά στις ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων καθώς και τις επιχειρήσεις με τη μορφή ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ (κεφαλαιουχικές).

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και η επανεκκίνηση της οικονομίας», επεσήμανε και απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και δη, του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως σε αυτή την προσπάθεια κομματικοί τακτικισμοί και αντιπαραθέσεις είναι εκτός πραγματικότητας.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εισάγεται την Παρασκευή προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Την υπερψηφίζουν ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ., καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. Η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται.

Στη συζήτηση στην Επιτροπή η ΝΔ, διά στόματος Δημήτρη Μαρκόπουλου, ανέφερε πως η χώρα είναι ένα βήμα πριν τις εξελίξεις χάρη στα μέτρα που έλαβε εγκαίρως.

«Η κυβέρνηση κινήθηκε την ώρα που άλλα κράτη έμεναν θεατές των εξελίξεων. Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα πανευρωπαϊκά. Η ελληνική κοινωνία είναι ασφαλώς πρωταγωνιστής στην προσπάθεια», είπε, ενώ από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ανεπαρκή μέτρα ως προς το μέγεθος της κρίσης που αφήνουν απροστάτευτη μεγάλη μερίδα εργαζομένων.

«Οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης δείχνουν ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης. Πρέπει να ακολουθήσουμε γενναίες πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων της οικονομίας. Όσο καθυστερούμε και λειτουργούμε αποσπασματικά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η κατάρρευση της οικονομίας», είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης, εστιάζοντας παράλληλα στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Μη διανοηθείτε να αφήσετε την πρώτη κατοικία απροστάτευτη», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην υπόθεση με τα voucher για νέους επιστήμονες, μιλώντας για «μεγάλο σκάνδαλο που προσβάλλει τους επιστήμονες».

Αναλυτικά η τροπολογία ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ