ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Θεοχάρης στο Reuters: Κρίσιμο η Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή στάση

Κορωνοϊός - Θεοχάρης στο Reuters: Κρίσιμο η Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή στάση
INTIME NEWS / ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Στην κατάσταση του Τουρισμού στην Ευρώπη και των συνεπειών που έχει στον κλάδο η πανδημία του νέου κορωνοϊού αναφέρεται το πρακτορείο Reuters και φιλοξενεί δήλωση του Έλληνα υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος αναφέρει ότι «είναι κρίσιμο η Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή στάση και να ανοίξει σύντομα τα σύνορα καθώς επιχειρήσεις κλείνουν».

«Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα ανοίξουν και θα υπάρξει ανεργία», τονίζει ο κ. Θεοχάρης στο πρακτορείο, ζητώντας μια μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια σε μια βιομηχανία που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, σε σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος εκτίμησε πως ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται πως βαδίζει σε τουριστική περίοδο τριών μηνών, επισημαίνοντας ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, θα σηκώσουν το βάρος της τουριστικής χρονιάς φέτος.

Βέβαια, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις και για επέκταση της περιόδου τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Προϋπόθεση των παραπάνω είναι φυσικά να μην υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Το μεγάλο, ωστόσο, στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών μας στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό προωθείται το «υγειονομικό διαβατήριο», όπως ανάφερε ο υπουργός, προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου», όπως είπε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ προκειμένου σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Μάλιστα, εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών. Αν, για παράδειγμα, πρόκειται για έναν Γερμανό επισκέπτη, αυτό το τεστ θα γίνεται στη Γερμανία προτού έλθει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε.

Ο υπουργός, αφού ανάφερε ότι ένα από τα μοντέλα πρόβλεψης της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς φέτος κάνει λόγο και για πτώση κατά 50%, συμπλήρωσε ότι οι ελεύσεις τουριστών από χώρες πέραν της Ευρώπης δεν αναμένονται στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο, στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, υπό το πρίσμα των «νέων πραγμάτων».

Ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων (Tour Operators) του εξωτερικού, οι οποίοι εκφράζουν το έντονο ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και περιμένουν πως θα ξεδιπλωθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε ξενοδοχεία κλπ. Τέλος, στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού επισήμανε ότι έχει εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο κίνητρα για ενίσχυσή του.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ