ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για το «σκάνδαλο Σκοιλ Ελικικου»

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για το «σκάνδαλο Σκοιλ Ελικικου»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση της ΠΝΠ για τα μέτρα στήριξης απέναντι στον κορωνοϊό, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει διαρκώς για «σκάνδαλο Σκοιλ Ελικικου», κάνοντας σημαία το hastag που έγινε viral στα social media. Υπεθυμίζεται ότι το Σκοιλ Ελικικου ήταν ένα από τα «μαργαριτάρια» των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης τα οποία απέσυρε τελικά η κυβέρνηση.

Η γραμμή Τσίπρα

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι:

  1. Η περίοδος του ήπιου κλίματος έχει λήξει. Η σημερινή ήταν η πιο οξεία ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.

«Κάνετε λοιπόν μεγάλο λάθος, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τη πρόθεσή μας να βάλουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας ως αδυναμία ή – ακόμη χειρότερα – ως λευκή επιταγή, να νομοθετείτε, να αποφασίζετε και να μη δίνετε λογαριασμό σε κανένα», είπε χαρακτηριστικά.

  1. Χαρακτηρίζει την υπόθεση της τηλεκατάρτισης σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο οποίο εμπλέκεται το σύστημα εξουσίας, και όχι απλώς έναν πολύ κακό κυβερνητικό χειρισμό. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Αυτή η μεταδημοκρατίκη ή θα έλεγε κανείς μεταδημοσιογραφική συνθήκη της απόλυτης αποσιώπησης κάθε κριτικής και αντιπολιτευτικής φωνής των τελευταίων μηνών, όπως διαπιστώσατε τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν αρκετή για για να συγκαλύψει ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων και εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας, στο όνομα της οποίας ο κος Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια Των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.»
  2. Θεωρεί υπεύθυνο της υπόθεσης τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Ο κ. Μητσοτάκης κάποια στιγμή πρέπει να δώσει απαντήσεις. Ιδίως αν σήμερα κιόλας ο λαλίστατος κύριος Βρούτσης δεν τολμήσει να απαντήσει στο ερώτημα. Αν ήταν δική του η έμπνευση και ο σχεδιασμός ή το έφτιαξε εν γνώση ή και κατ εντολήν του Μαξίμου. […] Και η απάντηση αυτή μόνο με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί πειστικά : Αποπέμποντας τον κο Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί απόδειξη συνενοχής.»

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θα ξαναφέρει το ζήτημα στη Βουλή μέχρι να απαντήσει ο πρωθυπουργός

Για την ύφεση

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, ενώ αφήνουν ακάλυπτους τους αδύναμους οικονομικά κι ευνοούν τους ισχυρούς του χρήματος. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι:

«Η ύφεση που έρχεται, η ύφεση που είναι ήδη εδώ, το μέγεθός της και η ορμή της δεν είναι νομοτέλεια. Είναι έργο Μητσοτάκη.Είναι αποτέλεσμα της αδράνειας, της αμηχανίας, της έλλειψης πρωτοβουλιών. Στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη. [..] Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους της ολιγαρχίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ