ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του SPD Noerbert Walter Borjans

Επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του SPD Noerbert Walter Borjans
Δελτίο Τύπου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος SPD στη Γερμανία, Noerbert Walter Borjans, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, καλωσόρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού υπέρ του ευρωομολόγου, τονίζοντας τη σημασία που έχει η έγκαιρη θέσπισή του, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την ΕΕ και τη συνοχή της. Επιπλέον, κατά τη συνομιλία τους, αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και την ισπανική πρόταση, ενώ συμφώνησαν στη σημασία προώθησης προοδευτικών πολιτικών που δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η κρίση ως νέα αφορμή για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις κατά την επόμενη περίοδο για ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία μεταξύ των επιτελείων των δύο κομμάτων, με σκοπό την ενίσχυση των προοδευτικών μετώπων για κοινές διεκδικήσεις στην Ευρώπη.

Τι είχε πει στο PES

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει ο Αλέξης Τσίρπας και στην τοποθέτησή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES (Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος). Τότε είχε αναφέρει ότι: «Πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα όπως το ευρωομόλογο και να συμφωνηθεί η επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, διότι οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι άμεσες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Και ο κίνδυνος από ενδεχόμενη αδράνεια θα είναι διττός. Από τη μία, μία νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες και από την άλλη μία ενδεχόμενη πολιτική κρίση από την άνοδο των εθνολαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, ακόμη και σε κρίσιμες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.Για αυτό το λόγο η ΕΕ είτε θα αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα κάνει γενναία βήματα για μία νέα οικονομική αρχιτεκτονική, είτε θα κάνει μικρά βήματα στην ίδια λογική με το παρελθόν και θα βυθιστεί σε νέα κρίση χρέους και συνοχής.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ