ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» η κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου

Στο «κόκκινο» η κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στο άκρα έχει φτάσει η κόντρα μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Μεταξύ των δύο πολιτικών έχουμε καθημερινό μπαράζ δηλώσεων, βαριούς χαρακτηρισμούς και, κυρίως, πλήρη διαφωνία για το μείγμα οικονομικής πολιτική. Για την ακρίβεια, οι οικονομικοί υπεύθυνοι των δύο κομμάτων εξουσίας θεωρούν καταστροφική την πολιτική του αντιπάλου. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την πρωτοφανή κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, προοιωνόζονται έναν νέο γύρο οξύτητας στην πολιτική ζωής, υπό τη σκιά μάλιστα των σεναρίων για πρόωρες εκλογές.

Εμπροσθοβαρές πακέτο

Σε δήλωση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε: «Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «οι μαξιμαλιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν τη χώρα σε μνημόνια». […\ Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές πακέτο -το οποίο φυσικά δεν εξαντλεί όλον τον διαθέσιμο χώρο- είναι η μόνη πρόταση που εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε δυσθεώρητη μείωση του ΑΕΠ. Και άρα ότι δεν θα έχουμε δυσθεώρητη αύξηση του λόγου χρέος/ΑΕΠ. Και άρα δεν θα οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια».

Ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε ότι:

Ο κ. Σταϊκούρας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Ειδικά από την στιγμή που ήταν βουλευτής της ΝΔ η οποία έβαλε τις βάσεις για το πρώτο μνημόνιο, αλλά και υπουργός που εφήρμοσε το δεύτερο και παγίδεψε την χώρα για το τρίτο (όπως άλλωστε προκύπτει αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία που ο ίδιος κατέθεσε).

Την περίοδο 2008-2014 η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της. Αν ο κ. Σταϊκούρας δεν εμπλακεί με την - πλούσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα - συζήτηση για την ανάγκη λήψης εμπροσθοβαρών μέτρων, κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο Υπουργός που έχει συμβάλει σε αθροιστική μείωση του ΑΕΠ με ποσοστά αυτοδυναμίας 40%.»

Και κατέληξε ως εξής: «Η υστεροφημία του κ. Σταϊκούρα δεν είναι βέβαια η πρώτη προτεραιότητα μου. Το να μην ξανακαταρρεύσει η χώρα όμως είναι».

Η απάντηση Σταϊκούρα

Στον κ. Τσακαλώτο απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος υποστήριξε ότι: «Οι συνέπειες της πανδημίας στις οικονομίες είναι πανθομολογούμενες και βαριές. Βαριές θα είναι και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δέσμες παρεμβάσεων, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Συζητούμε συνεχώς με φορείς και παράγοντες της οικονομίας, ώστε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις, εντός των υφιστάμενων, στενών, περιθωρίων».

Ο κ. Σταϊκούρας προσέθεσε ότι:

«Λυπούμαι που ο κ. Τσακαλώτος, ευρισκόμενος σε ιδεολογικοπολιτική σύγχυση, αυτοαποκλείεται από την, εθνικά αναγκαία διαδικασία, της σοβαρής ανταλλαγής απόψεων. Διαδικασία που πρέπει να γίνεται χωρίς τάσεις επιβολής, εξάρσεις προσβολών και ατεκμηρίωτου επιστημονικού και πολιτικού ελιτισμού.

Με εκπλήσσει που η σύγχυση τον έχει οδηγήσει να περιλαμβάνει σε δηλώσεις του ψευδή στοιχεία (π.χ. μου επιρρίπτει ψευδώς ευθύνες για τη σειρά των μνημονίων, ειδικά δε του τρίτου, στο οποίο, όπως όλοι οι πολίτες γνωρίζουν, οδηγήθηκε η χώρα εξαιτίας των ανεύθυνων επιλογών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και φέρει τη δική του υπογραφή).

Δυστυχώς για τον κ. Τσακαλώτο, η μέχρι σήμερα ιστορία έχει γραφεί. Δεν έχει ανάγκη από συγγραφείς σκοπιμοτήτων.»

Η δήλωση καταλήγει ως εξής:

«Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από την πολιτική "τρικυμία" του. Θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με αίσθημα δικαίου και αλληλεγγύης, χωρίς έπαρση, να αγωνιζόμαστε, για να βγει η χώρα όρθια από αυτή την κρίση».»

Η ανταπάντηση

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανταπάντησε ως εξής: «Με ένα αραβούργημα χρήσης συνώνυμων, μεταφορών και άλλων καλολογικών στοιχείων μου «απάντησε» χθες ο κ. Σταϊκούρας. Είπε ότι συζητάει πολύ αλλά δεν είπε που καταλήγει. Είπε ότι αυτοαποκλείομαι από την συζήτηση ενώ όλοι γνωρίζουν ότι εκείνος αρνείται να εμπλακεί σε κάθε κουβέντα. Wishful thinking το λέμε αυτό στη Πρέβεζα. Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι οι απαντήσεις του κ. Σταϊκούρα είναι επίτηδες τόσο κενές περιεχομένου, ώστε να μην έχει νόημα να απαντήσουμε».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι: «Όμως οφείλω να συνεχίσω να τον ρωτάω. Γιατί σε λίγο η συζήτηση για τα εμπροσθοβαρή μέτρα δεν θα έχει πλέον νόημα. Γιατί το παράθυρο ευκαιρίας για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα έχει σχεδόν κλείσει. Αυτό που παραμένει είναι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της μη έγκαιρης λήψης μέτρων. Γιατί τη στιγμή που άλλες χώρες στηρίζουν την εργασία αλλά και τις επιχειρήσεις τους, η ΝΔ δυστυχώς συνεχίζει να αρνείται αυτή τη στήριξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ