ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η χωρίς… μάσκες σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια των εκλογών

Η χωρίς… μάσκες σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια των εκλογών
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Η κυβέρνηση εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να την τραβήξει στο δικό του… γήπεδο και για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας συντηρεί –όπως αναφέρουν- το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει στην Ολομέλεια της Βουλής ακριβώς τι θα γίνει για τη σταδιακή μετάβαση στη νέα εποχή, κυρίως, όμως, θα εξηγήσει τα νέα δυσμενή οικονομικά δεδομένα και πώς και πότε αυτά θα ανατραπούν.

Για αυτό το λόγο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανέφερε το θέμα των πρόωρων εκλογών, επειδή εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει να σηκώσει πολιτικά το βάρος της οικονομικής ύφεσης που έρχεται.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει την πιθανότητα εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εισηγήσεις για προσφυγή στις κάλπες, υπό προϋποθέσεις, δεν έχουν αποκλειστεί, αφού ουδείς μπορεί να μαντέψει και ούτε φυσικά να εκτιμήσει το μέγεθος της ύφεσης και τις συνέπειες που θα έχει στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

Μέχρι στιγμής, οικονομικά η χώρα δεν κινδυνεύει.

Τα αποθέματά της επαρκούν, ενώ έχει και το λεγόμενο «μαξιλάρι» αν χρειαστεί.

Το ερώτημα είναι αν η υγειονομική κρίση συνεχιστεί και το φθινόπωρο, τι θα γίνει στην Οικονομία και πώς θα υποστηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.

Ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει από τώρα όλα τα χρήματα, σπάζοντας τον κουμπαρά, αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, έχει να κάνει με δόλο.

Και αυτό επειδή, όπως αναφέρουν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι αν όλα τα χρήματα διατεθούν από τώρα, τότε σε μια νέα έκρηξη της πανδημίας δεν θα υπάρχει δυνατότητα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και επομένως η χώρα θα βρεθεί οικονομικά «ξεκρέμαστη».

«Μάχη για τη μάσκα χωρίς μάσκες»

Η «μάχη» στη Βουλή θα γίνει για τη μάσκα, αλλά χωρίς μάσκες, καθώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως αναφέρουν στελέχη της ΝΔ, προσβλέπει στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, δεν σκέφτεται στην παρούσα φάση τις εκλογές και ο σχεδιασμός του είναι άλλος, από τώρα μέχρι και το φθινόπωρο, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο ίδιος μιλώντας στους υπουργούς του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σημείωσε ότι:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε απέναντι σε μία παγκόσμια, πολύ βαθιά ύφεση και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Έχουμε απλώσει, όμως, ένα πλέγμα προστασίας, κυρίως για την απασχόληση, για τις επιχειρήσεις. Και αυτό θα εξακολουθεί να είναι το πρώτο μας μέλημα, καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους».

26 νομοσχέδια προς ψήφιση

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του, όπως είπε στους υπουργούς του, 26 νομοσχέδια που θα ψηφιστούν από την Βουλή, δίνοντας έτσι το στίγμα του πως θα πορευτεί από εδώ και πέρα:

«Έχουμε ένα εξαιρετικά πυκνό νομοθετικό έργο από τώρα μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η Βουλή δεν θα διακόψει φέτος για θερινά τμήματα και στον προγραμματισμό μας από τώρα μέχρι την 31η Ιουλίου έχουμε 26 νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί».

Και συνέχισε:

«Θα απαιτηθεί πάρα πολύ μεγάλη πειθαρχία έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε αυτόν τον προγραμματισμό, για να αποδείξουμε και έμπρακτα ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν φρενάρει αλλά αντίθετα επιταχύνεται».

Οι συγκεκριμένες αναφορές του πρωθυπουργού, λένε συνεργάτες του, αποδεικνύουν ότι δεν πιστεύει στις πρόωρες εκλογές, ούτε λύνουν προβλήματα.

Εξυπηρετούν απλώς πολιτική τακτική από την οποία όμως, όπως σημειώνουν, η κυβέρνηση απέχει έτη φωτός.

Διπλές εκλογές και απλή αναλογική

Ο μόνος λόγος για να προσφύγει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές είναι για να «κάψει» την απλή αναλογική και άρα να πάει σε διπλές εκλογές για να εξυπηρετήσει το στόχο αυτόν.

Κάτι τέτοιο, όμως, συνεπάγεται ότι οικονομικά η χώρα θα έχει βυθιστεί –μια πιθανότητα που δεν διαφαίνεται με τα σημερινά δεδομένα.

Όμως, επειδή με την πανδημία καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρη, οι εκλογές και πάλι δεν είναι λύση, όπως αναφέρουν υπουργοί της κυβέρνησης, γιατί αν ήταν λύση δεν θα την πρόκρινε η αντιπολίτευση, που ούτως ή άλλως δεν φαίνεται με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα να κερδίζει πόντους έναντι της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ