ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Σκυλακάκης: Οι πολίτες που έλαβαν τα 800 ευρώ θα πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο

Κορωνοϊός - Σκυλακάκης: Οι πολίτες που έλαβαν τα 800 ευρώ θα πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι πολίτες που έλαβαν τα 800 ευρώ θα πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο, τόνισε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Επισήμανε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης λαμβάνονται για να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και η ανάκαμψη, για αυτό πρέπει να υπάρχει συγκράτηση στον τρόπο που διαχειρίζεται το οικονομικό επιτελείο τις δαπάνες.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι θα δοθεί ένα δισεκατομμύριο σε περίπου 100 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα και τόνισε ότι θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος, πιθανότατα τον Ιούνιο.

Μιλώντας νωρίτερα στο OPEN, ο υφυπουργός χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» ένα δεύτερο lockdown το φθινόπωρο, υπογραμμίζοντας τον οικονομικό κίνδυνο που κρύβει ένα δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού.

«Αν ξαναπάμε σε καραντίνα τότε, έχουμε αρκετά σοβαρό θέμα. Θα δούμε πώς θα το χειριστούμε αλλά δεν θα είναι η πιο εύκολη απόφαση η καραντίνα. Όχι τόσο άμεσα, δηλαδή αν συμβεί τώρα γιατί αυτήν την περίοδο ανοίξαμε λίγο νωρίτερα από εκεί που είχαμε υπολογίσει. Συνεπώς 10-15 ημέρες δεν κάνουν διάφορα, όσο αν αναγκαστούμε και πάμε ξανά σε μέτρα, όταν η οικονομία θα έχει πάρει κανονικά μπροστά και πάμε πίσω σε καραντίνα το φθινόπωρο. Τότε θα είναι μία δύσκολη εξίσωση. Θα έχουμε ανάγκη τότε να προσαρμοστούμε με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε σχεδιάσει», ανέφερε.

Στο ερώτημα για το αν η απόφαση για τη χαλάρωση ήταν πρωτίστως οικονομική, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «σας διαβεβαιώ ότι δεν έχουμε θέσει σε καμία περίπτωση οποιονδήποτε όρο στους λοιμωξιολόγους που να αφορά τα οικονομικά. Υπάρχει ένα κινέζικο τείχος μεταξύ των λοιμωξιολόγων και των οικονομολόγων. Δεν επικοινωνούμε για να μπορούν να λαμβάνουν τις αποφάσεις ανεπηρέαστοι».

Παράλληλα, ο υφυπουργός παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στις 29 Απριλίου «η χώρα είχε ταμειακά διαθέσιμα 28 δισεκατομμύρια ευρώ, στον λογαριασμό του δημοσίου στην κεντρική τράπεζα». Σε σχέση με τα συνολικά χρήματα που θα δαπανηθούν στην οικονομία περιλαμβανομένων και της ρευστότητας και των χρημάτων που δίνονται δημοσιονομικά μαζί και με τις αναστολές «είναι περίπου 24 δισεκατομμύρια. Μόνο που ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό το ποσό θα κινητοποιηθεί από τις τράπεζες γιατί θα είναι δάνεια που θα πάρουν οι επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο. Το δημόσιο θα δώσει εγγύηση με κρατικά χρήματα και με αυτά θα κινητοποιήσουμε τα τραπεζικά».

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί η απώλεια που έχει η χώρα από τη φετινή λαβωμένη περίοδο.

Τέλος, σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις ανακοινώσεις που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε ότι «ως υπουργός οικονομίας έχω έναν προβληματισμό για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι 10 δισεκατομμύρια παραπάνω από όσο έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα. Συνεπώς δεν το θεωρώ ρεαλιστικό και θα προσθέσω ότι μία άλλη πρόταση που λέει ότι δηλαδή έχουμε άμεσα διαθέσιμα τα χρήματα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι ξένες κεντρικές τράπεζες. Όπως ξέρετε δεν είναι άμεσα διαθέσιμα μας τα δίνουν κάθε έξι μήνες μετά από αξιολόγηση που γίνεται από τους θεσμούς. Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ γράφει ότι είναι άμεσα διαθέσιμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ