ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το μεταναστευτικό στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το μεταναστευτικό στη Βουλή
INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προκάλεσε την Παρασκευή στη Βουλή το λεγόμενο μεταναστευτικό νομοσχέδιο που επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμαναν πως στόχος είναι η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και άσκησαν κριτική στην πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μαζικές προσλήψεις μετακλητών στο υπουργείο Μετανάστευσης απάντησε ο Νότης Μηταράκης, υποστηρίζοντας πως μόλις το 1,3% των υπαλλήλων είναι μετακλητοί

«Ε, δεν το λες και υπουργείο μετακλητών, αν δεν θέλεις να λαϊκίσεις», είπε μάλιστα, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Πρόσθεσε ακόμη, πως καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, όπως στη νομική υπηρεσία στην οποία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετούσε μόνο ένας δικηγόρος. «Κι αυτό συνέβη», όπως είπε, «γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει το 90% των δομών στη διαχείριση των ΜΚΟ». Μάλιστα, προς τούτο, την επόμενη εβδομάδα θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις για την τοποθέτηση 32 διοικητών στις δομές τις οποίες ήλεγχαν οι ΜΚΟ. Ο υπουργός Μετανάστευσης επεσήμανε ακόμη, την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε πως η Ελλάδα διεκδικεί τη θέσπιση ενός μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσεων. Σε ότι αφορά στον διάλογο με την Τουρκία για το θέμα αυτό, βρίσκεται στον πάγο με ευθύνη της γείτονος.

Αδιαφάνεια, αδιαφορία και στρατιές μετακλητών κατήγγειλε η αντιπολίτευση

«Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, με fast track διαδικασίες, αλλάζει μέσα σε έξι μήνες το νόμο 4636 που ψήφισε το Νοέμβριο του 2019. Τον αλλάζει, όχι λόγω κορωνοϊού, αλλά λόγω ανικανότητας να διαχειριστεί το εκρηκτικό μεταναστευτικό ζήτημα», είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Θεανώ Φωτίου.

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υποθάλπτει την αδιαφάνεια και στο προσφυγικό», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ίδια στιγμή που «πετάει στον Καιάδα τους ξεριζωμένους, δίνει άδειες διαμονής και χρυσή βίζα σε όσους έρχονται να κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα».

Τέλος, από πλευράς «Ελληνικής Λύσης», ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε κανονικές δομές σε ακατοίκητα νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ