ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβάνιος για ρύθμιση που αφορά επέκταση τραπεζοκαθισμάτων

Λιβάνιος για ρύθμιση που αφορά επέκταση τραπεζοκαθισμάτων
ΙΝΤΙΜΕ

Με στόχο να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης που όλο το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε ως delivery κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και δημόσιους χώρους.

Ο υφυπουργών Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος παρουσιάζοντας στη Βουλή την τροπολογία επεσήμανε ακόμη, πως στόχοι της κυβέρνησης είναι ακόμη η προστασία του βιώσιμου χώρου και της μετακίνησης μέσα στην πόλη.

«Να μπορέσει να διασφαλιστεί η υγεία των πελατών αλλά και να υπάρξει κίνητρο για την ανάπτυξη του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης», ανέφερε.

Όπως είπε, η τροπολογία που επεκτείνει τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες και δημόσιους χώρους σε διπλάσια έκταση δωρεάν και σε τριπλάσια έκταση με την καταβολή τέλους, έχει ορίζοντα ισχύος μέχρι τις 31/11/2020, επί της ουσίας, δηλαδή, μέχρι την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Προβλέπει επίσης ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αναγκαίος δημόσιος χώρος για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, η οικονομική επιτροπή του δήμου μπορεί να περικόψει κατά το μισό το σχετικό τέλος που καταβάλουν τα καταστήματα.

Οι δήμοι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τον χώρο που θα διατεθεί καθώς το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει χωροθέτηση για κάθε πλατεία της χώρας.

«Εμείς, αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε ένα πλαίσιο, για να μην γίνει αυτή η επέκταση με άναρχο τρόπο και θέτουμε δικλείδες ασφαλείας για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις διελεύσεις πεζών, τους κοινόχρηστους χώρους, των διελεύσεων μετακίνησης ΑμεΑ, ενώ δεν παρέχουμε τις δυνατότητες να γίνουν βαριές κατασκευές στον επιπλέοντα χώρο που θα διατεθεί για αυτούς τους μήνες στις επιχειρήσεις», είπε και προανήγγειλε και δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία για τα καταστήματα που έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα στις πρασιές για το πως θα επεκταθούν σε κοινόχρηστους χώρους.

«Η προσπάθεια αυτή ήταν μια δύσκολη ισορροπία, αναφορικά με την ζημία στα έσοδα των Δήμων αυτούς τους δύο μήνες που έκλεισαν τα καταστήματα και δεν πλήρωναν τα σχετικά τέλη και από τις νέες επεκτάσεις», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως ήδη εκταμιεύθηκε μια έκτακτη επιδότηση για τους Δήμους που καλύπτει περισσότερο από το πρώτο δίμηνο της κρίσης.

«Κι από εδώ και πέρα θα κάνουμε τις παρεμβάσεις ενίσχυσης όπου χρειαστεί», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ