ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διχάζουν τα μέτρα για την εργασία – Στον τουρισμό εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση

Διχάζουν τα μέτρα για την εργασία – Στον τουρισμό εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αναφορές και σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, προκαλούν τα μέτρα για την εργασία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μειώνονται κατά 20% οι αποδοχές των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, θέτει το δίλημμα στην αντιπολίτευση ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: «Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που οδηγεί στα “λουκέτα” και στην ανεργία; Ή τον άλλο δρόμο που στηρίζει την εργασία»;

Άμεση ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου μέσω του Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος επέκρινε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Ή δεν ξέρει τι ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί ή πιστεύει ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν απλή αριθμητική. Όσο επιμένει (η κυβέρνηση) στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο πριν είχε υποστηρίξει ότι «εμείς διατηρούμε τις θέσεις εργασίας, χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε δηλαδή το μισθό των εργαζομένων. Η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια, ανεύθυνη Και ψεύτικη. Δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια».

Πυρά και από ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη, επεσήμανε, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς, ότι δεν επαρκούν και ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση.

«Η επιδότηση εργασίας έτσι όπως την προτείνει η κυβέρνηση συνοδεύεται από μείωση αποδοχών των εργαζομένων περίπου κατά 20% και συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που είπε πως «η κυβέρνηση τα δίνει όλα στο κεφάλαιο. Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης μέσω του διαγγέλματος του πρωθυπουργού».

Επενδύστε στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός, σε συνέχεια των παρεμβάσεών του, κάλεσε 1.000 διευθύνοντες συμβούλους από όλον τον κόσμο για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπήρχαν πολλά στερεότυπα για την Ελλάδα που αποδείξαμε ότι είναι λάθος».

Η Ελλάδα, είπε, είναι πιο κατάλληλη για επενδύσεις από ό,τι ήταν πριν από πέντε μήνες.

Στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υγειονομική ασφάλεια στη χώρα, η αποδεδειγμένη ικανότητα διαχείρισης της πανδημίας, η μείωση φόρων επιχειρήσεων και η ψηφιοποιημένη πλέον Δημόσια Διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός καλεί τουρίστες από το Ισραήλ

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έγινε μάρτυρας του ενδιαφέροντος των Ισραηλινών να έρθουν για τουρισμό στην Ελλάδα, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Περιμένουμε να υποδεχθούμε έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Όπως ξέρετε ανοίγουμε τον τουρισμό από 15 Ιουνίου. Παρακαλώ μεταφέρετέ το στους πολίτες σας» είπε ο πρωθυπουργός για να του απαντήσει ο ισραηλινός ομόλογός του:

«”Πότε θα πάμε στην Ελλάδα". Αυτό συζητάνε οι Ισραηλινοί. "Πότε θα πάμε στα ελληνικά νησιά και στην Αθήνα". Εμείς θα ξεκινήσουμε τις πτήσεις με χώρες σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση και η προφανής επιλογή είναι η Ελλάδα και το δουλεύουμε αυτή τη στιγμή» τόνισε.

Από τις 15 Ιουνίου η Ελλάδα υποδέχεται ξένους τουρίστες με πτήσεις που θα φτάνουν αρχικά μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την 1η Ιουλίου απελευθερώνονται και οι υπόλοιποι προορισμοί. Τους τουρίστες θα περιμένει δειγματοληπτικός έλεγχος στο αεροδρόμιο.

Αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, πρώτος επιλαμβάνεται ο γιατρός καταλύματος, προβλέπονται χώροι καραντίνας και έχουν διασφαλιστεί 600 νοσοκομειακές κλίνες για ασθενείς με COVID-19 σε όλο το Αιγαίο.

Διεθνή δημοσιεύματα για την Ελλάδα

Τον γύρο του κόσμου κάνει το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα. Ο διεθνής Τύπος με συνεχή δημοσιεύματά του αναδεικνύει το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα.

Guardian: Η Ελλάδα βάζει εμπρός τις μηχανές της τουριστικής βιομηχανίας της, ανακοινώνοντας ότι οι παραθεριστές θα μπορούν να επιστρέψουν στις παραλίες της εντός εβδομάδων.

Le Figaro: Το σλόγκαν της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα είναι «πρώτα η ασφάλεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ