ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη για Αγία Σοφία: Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση

Μενδώνη για Αγία Σοφία: Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση
INTIME

Την αποδοκιμασία της εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη χρήση της Αγίας Σοφίας από την τουρκική κυβέρνηση για την 567η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Σε δήλωσή της στην ΕΡΤ1, η κυρία Μενδώνη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή κίνηση του προέδρου Ερντογάν δείχνει μια βαθιά ισλαμική τάση η οποία συνδέεται με την εσωτερική πολιτική του, τη στιγμή που η Τουρκία ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα». «Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση», πρόσθεσε η ίδια.

Η υπουργός Πολιτισμού υπενθυμίζει ακόμα ότι η Αγία Σοφία, μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

«Άρα, η Αγία Σοφία απολαμβάνει και χαίρει ισχυρής προστασίας ως μείζον πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας», σημειώνει και συνεχίζει:

«Το 1934 ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανήκει στην ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε η διαχρονική Ιστορία της Κωνσταντινούπολης και η πολυπολιτισμικότητά της.

«Στην ουσία απεδόθη ο προσήκων σεβασμός σ’ αυτό το οικουμενικό μνημείο», καταλήγει η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ