ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορέλ: Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία όσο συνεχίζει γεωτρήσεις

Μπορέλ: Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία όσο συνεχίζει γεωτρήσεις
(Francois Lenoir, Pool Photo via AP)

Την πρόθεσή του να φέρει το θέμα της Τουρκίας ως σύνολο στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική περιέγραψε την πολύπλοκη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ παραδέχτηκε πως οι παράνομες εξορύξεις της Άγκυρας έχουν τορπιλίσει τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε τον σημαντικό ρόλο της γείτονος στη σύγκρουση στη Λιβύη.

«Το θέμα της Τουρκίας είναι σήμερα το πιο σημαντικό ζήτημα για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Πρέπει να ορίσουμε μια ιεράρχηση, μια κατάταξη για το ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα και να το προχωρήσουμε», είπε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τις συνομιλίες της ΕΕ για τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ανέφερε:

«Οι συνομιλίες δεν είναι πολύ θετικές γιατί μεσολάβησαν οι νέες γεωτρήσεις στην Κύπρο και τα κράτη – μέλη δεν θέλουν να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η Άγκυρα δείχνει ότι προφανώς δεν είναι στις προοπτικές της να τις σταματήσει», είπε ακόμη.

Αναφορικά με τη επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη είπε: «Το ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στην κρίση είναι αυτονόητο και αποδεκτό. Αυτό που με ανησυχεί είναι πως ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο όπως στη Συρία. Δεν είμαστε χαρούμενοι που έχουμε το Ναυτικό και την Αεροπορία της Τουρκίας στις ακτές της Λιβύης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ