ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» οι τουρκικές προκλήσεις: Οι απειλές, η στάση της Αθήνας και η πολιτική κόντρα

Στο «κόκκινο» οι τουρκικές προκλήσεις: Οι απειλές, η στάση της Αθήνας και η πολιτική κόντρα
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Emrah Gurel)

Συνεχείς είναι οι τουρκικές προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας, όσο η Άγκυρα αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημία του κορωνοϊού ενώ παράλληλα παίρνει χρήματα από την Κομισιόν με βάση τη γαλλογερμανική πρόταση.

Μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέο κρεσέντο προκλητικότητας, υποστηρίζοντας πως ο Μωάμεθ όταν μπήκε στην Πόλη έγινε υποδεκτός ως «λυτρωτής».

«Η Αγία Σοφία, αντί να κατεδαφιστεί από θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους. Σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος» τόνισε ο ίδιος.

Οι τελευταίες αυτές προκλήσεις ενδεχομένως να σχετίζονται εν μέρει και με την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, έκτασης 26 χιλιομέτρων.

Ψυχραιμία από πλευράς της Αθήνας

Η ελληνική διπλωματία τηρεί ψύχραιμη στάση, παρακολουθώντας ωστόσο από κοντά το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων.

Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι:

«Έχουμε συνηθίσει την Τουρκία να επαναφέρει συνέχεια απειλές. Η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, εδραιωμένη σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο».

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που επισκέφτηκε πριν από μερικές μέρες την περιοχή, δήλωσε πως:

«Ο φράχτης είναι και αυτός ένα σχέδιό μας… Προχωράει και σε λίγους μήνες θα είναι μια πραγματικότητα».

Ακροδεξιές απειλές

Τη… σκυτάλη από τον Ερντογάν πήρε ο πολιτικός του συνέταιρος, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος επιτέθηκε κατά των «απογόνων του Βυζαντίου», όπως χαρακτήρισε τους Έλληνες.

Ο επικεφαλής Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που υπήρξε λίκνο πολλών πολιτισμών και πολλών καταπιεσμένων λαών, υπήρξε πηγή της αυτοκρατορίας.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ηττήθηκε στο Ματζικέρτ και η Ανατολία έγινε τουρκική πατρίδα.

Πιστεύω πως τα βυζαντινά υπολείμματα θα εξαλειφθούν και κανένα βρώμικο χέρι και καμία βρώμικη φιλοδοξία δεν θα επισκιάσει την κατάκτησή μας. Αυτοί που λένε πως η τυραννία ξεκίνησε το 1453, αυτοί που εποφθαλμιούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να την πυρπολήσουν και να στήσουν ενέδρες στα σχέδιά μας, θα τους κόψουμε τα χέρια και τα πόδια.

Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου σε όλα τα μέτωπα και όλα τα επίπεδα».

Πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κομισιόν

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», αποκαλύπτει την πρόθεσή του να φέρει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας ως σύνολο στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η σχέση με την Τουρκία δεν μπορεί να αφορά μόνο τη μετανάστευση. Αυτό δεν αρκεί για να οικοδομήσουμε υγιείς και θετικές σχέσεις, αφού υπάρχουν πολλά ακόμη θέματα: διεύρυνση, βίζες, ενέργεια, γεωπολιτική στη Λιβύη και άλλα! Αυτά απαιτούν ευρεία προσέγγιση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να τονίζει:

«(σ.σ. Η κυβέρνηση) Έχει χάσει την ψυχραιμία της, δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο, είναι απολύτως ανεπαρκής να διαχειριστεί την προκλητική στάση της Τουρκίας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά τόνισε σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:

«Η ένταση στα εσωτερικά της προβλήματα μπορεί να την εξωθήσει στην κλιμάκωση του ασύμμετρου επεκτατισμού της».

Για κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων κάνει λόγο και ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας:

«H κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας “πάει πακέτο” με τα παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ